Podrška Zagreb Prideu povodom XVIII. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji

Dragi organizatori Zagreb Pridea,

iza vas je 18 godina borbe za jednakost, toleranciju i bolje društvo. Tih 18 godina nije bilo lako ni jednostavno, čak i opasno, no vi ste hrabro i odlučno inzistirali na obrani LGBTIQ prava i prava ostalih podređenih skupina u društvu.

Socijaldemokratska partija Hrvatske i svi njezini Forumi čestitaju vam 18 godina neumornog rada i daju punu podršku povodom sutrašnje punoljetne Povorke ponosa.

Seksualna i reproduktivna prava – uključujući slobodan izbor seksualnih partnera/partnerica, slobodno planiranje obitelji, siguran, dostupan i besplatan prekid trudnoće,  bez uplitanja vjerskih i inih dogmatika, ljudska su prava koja zajednički branimo.

U Hrvatskoj, nažalost, se sve češće može čuti kako žena ne može samostalno odlučivati o svom tijelu, kako novinari trebaju paziti o čemu pišu, da se zakoni podređuju religiji, kao i da obitelj predstavlja isključivo muškarac, žena i dijete. Tome se moramo oduprijeti!

Jedina stvar koja definira obitelj je ljubav, izvan pitanja roda, seksualne orijentacije, veličine ili strukture. Budimo svi jednaki u različitosti.

Društvo u kojem djeca imaju priliku učiti i misliti svojom glavom, u kojem svi građani bez obzira na imovinsko stanje imaju priliku za jednako dostupnu zdravstvenu skrb, društvo u kojem se mediji ne boje govoriti istinu, društvo u kojem su građani na prvom mjestu, a ne interesi krupnog kapitala – takvo društvo naš je zajednički cilj za bolju, ravnopravnu Hrvatsku! Stoga, pozivamo sve građanke i građane da se sutra 8. lipnja pridruže 18. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji te na taj način podrže borbu za društvo tolerancije i slobode.

Podupiremo vas, ohrabrujemo i zahvaljujemo se na dosadašnjem radu. Samo tolerancijom, nediskriminacijom i otvorenošću prema različitostima možemo kao društvo učiniti napredak u cilju ostvarenja pune ravnopravnosti.  Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola napravili smo korak više na tom putu i svjesni smo što je još sve pred nama. Zakon o udomiteljstvu poslali smo na ocjenu ustavnosti, jer ne postoji niti jedan realni element koji je Vlada dala da osobe u registriranom partnerstvu ne mogu biti udomitelji. Niti jedan građanin ne smije biti diskriminiran!

Hodajmo zajedno za otvoreno društvo slobode, jednakosti, solidarnosti i različitosti.

Vidimo se na 18. Zagreb Prideu!

Uz punu podršku:

Socijaldemokratska partija Hrvatske