Poljoprivredno zemljište temelj je proizvodnje, ostanka mladih i sprječavanja izumiranja sela

“Proteklih godina bili smo svjedoci raznih manipulacija s državnim poljoprivrednim zemljištem. Najbolji primjer toga je Agrokor, tj. tvrtke iz sustava Agrokora koje nisu plaćale najam državnog poljoprivrednog zemljišta”, istaknuo je predsjednik SDP-a Bjelovarsko – bilogorske županije, Tihomir Jaić na početku današnje konferencije za medije i dodao kako su na taj način oštetili ne samo lokalni i državni proračun već i hrvatske poljoprivrednike koji tu zemlju nisu mogli dobiti.

HRVATSKA ZEMLJA TREBA IĆI HRVATSKOM SELJAKU

Tražimo što hitniju reviziju gospodarskih programa na temelju čega su najčešće oni 'najveći' dobivali državno poljoprivredno zemljište na korištenje ili u koncesiju. Od jedinica lokalne samouprave tražimo da što prije raspišu natječaj i da sukladno kriterijima i pravilnicima tu zemlju daju na korištenje. Poljoprivredno zemljište je temelj svake poljoprivredne proizvodnje i ostanka mladih na selu.

Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 12. rujna 2019.

“Lokalni šerifi su tvrtkama s kojima su povezani davali zemlju u zajam,a oni su je nezakonito davali OPG-ovima po višestruko skupljem najmu”, rekao je Jaić te naveo kako su Agrokorove tvrtke hektar plaćale po 200 kuna, dok je za obiteljska poljoprivredna gospodarstva ta cijena dosezala i do 1200 kuna po hektaru.

“Ovim putem tražimo reviziju programa temeljem kojih su subjekti dobivali zemljišta od države kako bismo utvrdili postoje li nezakonitosti u samom procesu”, istaknuo je Jaić.

Predsjednik SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu Bjelovarsko – bilogorske županije Sebastijan Svat naglasio je kako su upravo voda, zrak i poljoprivredno zemljište tri ključna resursa o kojima država vodi jako malo ili uopće ne vodi računa.

“U ovom trenutku nam se događa da obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja moraju biti temelj poljoprivredne proizvodnje ne mogu doći do resursa koji im je potreban za daljnju  proizvodnju.”, izjavio je Svat te istaknuo kako su posljedice toga masovno iseljavanje, depopulacija sela i čitavog ruralnog prostora.

“Tražimo od jedinica lokalne samouprave da što prije raspišu natječaj i sukladno kriterijima i pravilnicima tu zemlju daju na korištenje. Poljoprivredno zemljište temelj je svake poljoprivredne proizvodnje, ostanka mladih na selu i sprječavanje izumiranja sela.”, zaključio je Svat.