Ponovno prekinuta rasprava o SDP-ovu zakonskom prijedlogu o prekidu trudnoće

  Saborske rasprava o SDP-ovu  prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće u srijedu je ponovno prekinuta, drugi put za redom,  nakon što su sabornicu napustili SDP-ovi zastupnici revoltirani što se Vlada ponovno nije očitovala o njihovom zakonskom prijedlogu, niti je na raspravu poslala svoga predstavnika.

  „Mi razumijemo da Vlada ne može dati mišljenje dok ne završe unutarstranački izbori u HDZ-u. Zato ćemo to pričekati pa da imamo sugovornika koji će imati jasan stav“, rekao je predsjednik SDP-ova kluba Arsen Bauk nakon čega su SDP-ovci napustili sabornicu, a predsjedavajući Milijan Brkić zbog izostanka predlagatelja prekinuo sjednicu.

  Rasprava o SDP-ovu zakonskom prijedlogu, koji bi ženama u Hrvatskoj omogućio legalan, dostupan i besplatan pobačaj, započeta je 5. veljače kada je također bila prekinuta zbog izostanka očitovanja Vlade.

  Kao i prije tri tjedna, raspravu su obilježile stanke i poslovnička nadmudrivanja u kojima su se predsjedavajući Milijan Brkić i oporbeni zastupnici međusobno optuživali za kršenje poslovnika.

   

  Oporbeni zastupnici redom su pozivali predsjedavajućeg da prekine raspravu jer se, po njihovu tumačenju, krši poslovnik raspravom bez Vladina očitovanja o oporbenom zakonskom prijedlogu.

  Peđa Grbin istaknuo je da je Vlada imala dovoljno vremena očitovati se, ali je odlučila  opstruirati raspravu.

  „Ako nazočnost Vlade nije potrebna za mjeru koju podržava preko 80 posto građana Hrvatske, onda se bojim da ne razumijete parlamentarizam ni u osnovnim crtama“, istaknuo je Grbin.

  SDP-ov prijedlog predviđa da pobačaj treba biti besplatan u svim javnim klinikama i svim klinikama koje imaju odjel za porodništvo i ginekologiju, te da bolnica mora osigurati medicinske usluge svakoj ženi koja ima zakonsko pravo na medicinski prekid trudnoće.