Potpisan sporazum SDP-a i Možemo! u Zagrebu

  Gradski odbor SDP-a izglasao je prošloga tjedna novi sporazum kojim će ponovno biti formirana većina u Gradskoj skupštini, a koji su proteklih tjedana pregovarali timovi SDP-a i Možemo!

  Danas je organizirana konferencija u povodu potpisivanja sporazuma o programskoj suradnji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, vijećima gradskih četvrti i vijećima mjesnih odbora između koalicije Možemo! – ZJN – Nova ljevica – Zelena alternativa ORAH i SDP-a.

  “Izdvojili smo niz ciljeva i svrstali ih u sedam područja. Mislim da je važno napomenuti da nam mnogi od tih područja su već u tijeku i mislim da su održivom okviru. Pokrili smo reformu gradske uprave, poduzeća i ustanova s ciljem transparentnog upravljanja. Tu je i transparentnost zapošljavanja, upravljanje gradskom imovinom…” kazala je na početku Marina Ivandić.Obratio se i Branko Kolarić, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

  “Danas smo potpisali ovaj sporazum koji za razliku od prijašnjeg pokriva i razinu vijeća gradskih četvrti i vjeća mjesnih odbora u smislu dogovora i komunikacije na tim razinama vlasti. Ja bih izdvojio: projekt gradske riznice je u dobroj fazi i to se nastavlja provoditi, stavili smo da grad osigurava pomoć školama u razvoju novih kurikuluma, zaštita života i mentalnog zdravlja u zajednici i kod mladih. Neki od kapitalnih projekata, a to su dvije javne garaže Klaićeva i Paromlin te dva podvožnjaka; jedan na zapadu grada Medpotoki i jedan na istoku grada a to je produžetak ulice grada Gospića”, rekao je Kolarić.

  “Ovaj sporazum je obećanje što ćemo izvršiti do kraja mandata. U tom smislu, moram reći da sam jako optimističan oko buduće suradnje s SDP-om s obzirom na rezultate. Dosta projekata se i sada već provodi, a napravit ćemo i dodatne iskorake oko izvanastavnih aktivnosti u školama. S realizacijom bismo mogli početi već krajem ove godine, a pripremit ćemo i realizaciju projekata poput Zagrepčanke i Gredelja. Cilj je da imamo univerzalni pristup vrtićima u Gradu – počinjemo izgradnju 16 novih vrtića”, komentirao je Tomislav Tomašević.

  Novinari su prisutne pitali i oko slučaja štrajka radnika Čistoće.

  “Iskazujemo razumijevanje za radnike, no ono što mi kao politički aktori osiguravamo je da se sve odvija po zakonu. Razumijemo zahtjeve, neke stvari su se unaprijedile. Pregovori su teški, ali skrenuo bih tu pažnju na Zakon o reprezentativnosti koji je kod nas jako loš”, komentirao je Kolarić.

  “Sporazum je jamac da će Zagreb funkcionirati. Da, nezadovoljstva ima, ali ovi ljudi rade na tome da se ti problemi riješe. 20 godina se glancala slika, a gradonačelnika i HDZ je bilo briga za ono što je ispod površine. To sve treba riješiti”, komentirao je sporazum i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

  “Bolila ih je briga za cijevi koje pucaju, bolila ih je briga za grad koji ne funkcionira, bolila ih je briga što se u Čistoći kupuje po preskupim cijenama oprema koja ne valja. To sve treba riješiti. Da, razumijem ljude koji se bune jer ljudsko dostojanstvo traži da imaš adekvatno plaću za život. Ali isto tako pozdravljam i upravu da im to osigura. A to se može osigurati jedino i iskljućivo kroz razgovor. Razgovor kakav smo mi vodili u Zagrebu i kakav je dovro do potpisivanja ovog sporazuma. Razgovor kakav vodimo u Saboru kada se dogovaramo oko prijedloga zakona koji bi trebali unaprijediti život građana Hrvatske. Zakona koji danas jer nemamo većinu ne možemo usvojiti, ali sutra ćemo ih zajedničkim radom i trudom donositi”, rekao je Grbin.