Potpisana Deklaracija za borbu protiv korupcije

  Čelnici parlamentarnih stranaka SDP-a, HSS-a, HSU-a i SNAGA-e potpisali su zajedničku Deklaraciju o borbi protiv korupcije. Na samom početku predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je alarmantni podatak istraživanja koje pokazuje da bi samo 4% građana prijavilo korupciju, odnosno 96% građana to ne bi učinilo.

  “Korupcija se u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom i prema podacima Transparency internationala na ljestvici percepcije korupcije zadnje tri godine tonemo među sve korumpiranije zemlje na svijetu,” istaknuo je Bernardić te dodao kako je korupcija znak i posljedica loše vlasti.

  “Iz primjera vladajućih vidljivo je da korist od nje imaju moćni i nedodirljivi, a štetu imaju svi ostali, posebno oni koji se drže reda. Hrvatska je osiromašena i opljačkana zemlja, a neki su se na tome obogatili. Na primjeru ove korumpirane Vlade vidimo da se neki i dalje bogate i posljedice takvog stanja su katastrofalne,” istaknuo je Bernardić te dodao kako situacija u pravosuđu nikad nije bila gora.

  “To nas i ne treba čuditi jer su najkorumipranije zemlje upravo one koje imaju najlošije pravosuđe. Velika korupcija i loše pravosuđe idu ruku pod ruku.

   

   

  Kada se počinitelji procesuiraju, a to je nažalost vrlo rijetko, ti procesi traju dugo, često i bez rezultata i to je uništilo vjeru građana u institucije, pravosuđe, DORH, Vladu, predsjednicu,” istaknuo je Bernardić te dodao kako je važno podizanje javne svijesti o važnosti prijavljivanja korupcije koje treba rasti usporedno s jačanjem integriteta tijela javne vlasti te učinkovitosti pravosuđa.

  Zaključio je kako smatra potrebnim okupljanje političkih snaga opozicije, istih ili sličnih svjetonazora, kojima je borba protiv korupcije jedan od najvažnijih segmenata političkog djelovanja.

  “Ova Deklaracija pokazuje spremnost i namjeru, ali je ona i obećanje da postoji politička volja i dužnost za borbu protiv korupcije. Politika za nas nije vlast, već odgovornost. Vlast za nas nije cilj, već sredstvo da u Hrvatskoj omogućimo dostojanstven život svakom čovjeku. Vlast ne smije biti korumpirana. Ja i dalje vjerujem da Hrvatska ima potencijal, ali samo ako ju vode ljudi koji će joj služiti, a ne oni koji se od nje bogate i koji ju pljačkaju,” zaključio je Bernardić.

  Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo je kako nova opozicijska snaga okupljena oko borbe protiv korupcije ima dovoljno znanja, želje i hrabrosti da koruptivni HDZ smjesti u police povijesti.

   

   

  “Dok se to ne dogodi mi nećemo moći naprijed. Gledajući sve vas danas jako sam optimističan. Vjerujem u bolju i drugačiju Hrvatsku i u njene građane koji žele Hrvatsku po svojoj mjeri, a ne po mjeri lopova i uhljebničke sekte koja se zove HDZ,” istaknuo je Beljak.

  Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako se s korupcijom mora obračunati hrvatski narod jer Hrvatska nema samo problem trenutne korupcije već kulture korupcije koja se konstantno opravdava na različite načine.

  “Stvara se dojam da uspijevaju samo bogati, ali ako se odmaknemo od materijalnog ono što korupcija čini je gore od samog čina otimačine javnog novca. Ona ubija svaku nadu u budućnost ove zemlje i bolje sutra i igra se s čovjekovim osjećajem vlastite vrijednosti”, kazao je Hrelja.

  Predsjednik Glavnog odbora SNAGA-e Goran Aleksić rekao je kako su korupcija i klijentelizam rak rana našeg društva te da je antikorupcijska deklaracija temelj za promjenu u Republici Hrvatskoj.