Povodom Tjedna ravnopravnosti SDP organizirao okrugli stol ” Jednake u politici – ravnopravne u društvu”

  Podzastupljenost žena u politici smatra se simptomom nezdrave demokracije i krize političkog predstavništva, a u hrvatskom parlamentu, što se tiče političke participacije i udjelu žena u političkom odlučivanju, u posljednjih 30 godina mogu se primijetiti značajne oscilacije, istaknuto je u četvrtak na SDP-ovom okruglom stolu “Jednake u politici – ravnopravne u društvu”.

  Okrugli stol Foruma žena: Jednake u politici – ravnopravne u društvu!

  [Tjedan ravnopravnosti: Jednake u politici – ravnopravne u društvu]Panelistice: prof. dr. sc. Smiljana Leinert, FPZG, Sanja Cesar, CESI, Biljana Gaća, predsjednica Forum mladih SDP Hrvatske i Maja Sporiš, predsjednica Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske

  Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 7. ožujka 2019.

   

  U posljednjem desetljeću socijalizma udio žena u parlamentu kretao se između 13 i 17 posto. Na izborima početkom 90-ih godina zbog retradicionalizacije društva taj se udio u hrvatskom parlamentu smanjio na između četiri i sedam posto, kazala je predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš na okruglom stolu u okviru SDP-ovog Tjedna ravnopravnosti, uoči Međunarodnog dana žena.

  Do ponovnog povećanja u rasponu između 18 i 21 posto došlo je na izborima 2000. i udio žena u parlamentu je ostao blizu te razine i kroz sljedeće izbore i idućih 15 godina, navela je. Izbori 2015. donijeli su pad na 15 posto udjela žena u parlamentu, a izbori 2016. bilježe ponovni pad na 12,5 posto.

  Trenutnih 20 posto žena u parlamentu produkt je pomicanja mjesta na listama

  Sporiš je ustvrdila da je trenutna situacija od 20 posto žena u parlamentu produkt pomicanja mjesta na izbornim listama vladajućih “i to tek nakon odlaska muškaraca s vrha izborne liste u izvršnu vlast, pa se tek onda aktiviralo dno liste koje su zauzimale žene.

  To evidentno pokazuje kako su kreatori lista u želji da ispoštuju zakonsku kvotu od 40 posto podzastupljenog spola, žene naprosto stavili na mjesta koja postaju ulazna tek nakon što se muškarci povuku na neke druge funkcije“, dodala je.

  Istaknula je da unatoč trenutnoj situaciji od 20 posto još uvijek zaostajemo za europskim prosjekom koji je 28 posto, ali i svjetskim prosjekom koji iznosi nešto više od 23 posto.

  Participacija žena u predstavničkoj i izvršnoj vlasti na lokalnoj razini je i dalje relativno niska, iako je mali pomak vidljiv u odnosu na prethodne lokalne izbore, naglašava Sporiš.

  Navela je da je u odnosu na 2013. broj općinskih vijećnica porastao najviše – više od deset posto, broj gradskih vijećnica za četiri posto, a županijskih za oko šest posto. U Hrvatskoj nemamo niti jednu županicu, a broj zamjenica župana porastao je za sedam posto u odnosu na 2013.

  U  2017. od ukupnog broja gradonačelnika i načelnika, njih 555, gradonačelnica i načelnica je 50, odnosno devet posto.

  Kvote su dobro, no samo prijelazno rješenje

  Sanja Cesar iz udruge CESI naglasila je da je edukacija nužan preduvjet za aktivno bavljenje politikom i veću participaciju žena u politici.

  Smatra da su kvote dobro prijelazno rješenje, ali samo za povećanje sudjelovanja određenog broja žena, da se dobije kritična masa.

  Treba naći način da te žene dođu i na vodeće pozicije u društvu. Stoga je bitno i da stranačka struktura i tijela odražavaju paritet te da stranačke politike odražavaju stvarne interese i potrebe žena. Ne može brojka donijeti promjenu politika, mislim da trebamo osviještene i žene i muškarce u politici“, poručila je.

  Ženina ravnopravnost počinje joj se obijati o glavu

  Profesorica na Fakultetu političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel naglasila je da je kumulacija zadaća za žene takva da se žene odlučuju ili na scenarij da reduciraju svoje aktivnosti izvan doma ili odustaju od obitelji ili reduciraju rađanje broja djece pokušavajući manevrirati između velikih zahtjeva, a nikakve pomoći od strane društva.

   

  Velike priče o demografskoj obnovi, dodala je, ne uzimaju u obzir razrješenje koncepta višestrukog opterećanja žena.

  Ženina ravnopravnost zapravo joj se počinje obijati o glavu. Ona je doma tradicionalna žena, ako ima obitelj i posao, a vani je ravnopravno tretirana te kao i muškarci izložena zahtjevima ovog vremena, bez zadrške i podrške“, kazala je.

  Ako imate partnera koji vas podržava te obitelj koja je spremna uključiti se, tada ste relativno u stanju participirati u javnosti i biti aktivni u politici ili bilo kojim drugim aktivnostima. Ako toga nemate, vi ste u velikoj mjeri, još uvijek se to od vas očekuje, ona koja se treba žrtvovati kako bi obitelj funkcionirala“, dodala je Leinert Novosel.