Bernardić: Pozivam Vladu da uzme uzde u svoje ruke i ponudi rješenje oko Ine

Izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem sastalo se danas s predstavnicima Stožera za obranu Rafinerije Sisak koje je predvodio Predrag Sekulić u Domu Ina Rafinerije. Tema sastanka je bila stanje u Rafineriji Sisak i važnost nastavka proizvodnje u Rafineriji, zaštita radnih mjesta i nacionalnih interesa.

„Danas smo se detaljnije upoznali sa situacijom u Rafineriji  i nama je na prvom mjestu zaštita radnika i proizvodnje.  Vlada Republike Hrvatske mora uzeti uzde u svoje ruke i zaštititi nacionalne interese, i tu smo im spremni ponuditi ruku suradnje. To znači da se ne smijemo odreći prava na veto i „zlatne dionice“, i da moramo zaštititi radnike i proizvodnju u Ini. Očekujem od Vlade da uzme uzde u svoje ruke i ponudi rješenje. „ izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon završetka sastanka.

Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak nakon sastanka je izjavio: „Zahvaljujem na inicijativi SDP-a i gospodina Bernardića da se sastanemo. To je ono što mi upravo dvije godine tražimo, da se riješi konsenzusom pitanje Ine i da se povede rasprava u Saboru. Ina ima budućnost, ali vjerojatno ne pod MOL-om. Brine nas pripremani odvoz nafte koji i sad traje jer Mađari sve ovo vrijeme i dalje rade na odvozu nafte. Mi ćemo sljedećih dana ipak morati stati na prugu ako odluka Vlade ne bude išla u tom smjeru da se odvoz nafte zaustavi.“

„Upoznati smo s brojnim problemima s kojima se susreće Rafinerija. Vlada  mora uzeti stvar u svoje ruke i zaštititi nacionalne interese  i spremni smo im u tome pomoći. Oko ovog pitanja ne smije biti podjele i Hrvatska mora pokazati jedinstvo oko Ine. Rješenje je zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj,  dizanje profitabilnosti i otvaranje novih radnih mjesta u strateškom odnosu s MOL-om ili bez njih.“ Dodao je Bernardić nakon završetka sastanka sa Stožerom za obranu Rafinerije Sisak.