Predrag Fred Matić tražio izmjenu naziva FEMM Odbora u Europskom parlamentu na hrvatskom jeziku – novi naziv je „Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost“

    Proteklih godina u Europskoj uniji suočeni smo sve većim brojem regresivnih zahtjeva u području ljudskih prava, a takvi zahtjevi usporili su napredak u postizanju ravnopravnosti u društvu. Jedna od stvari koja se često instrumentalizira u tim regresivnim pokretima jest jezik, a u borbi za ravnopravnost nerijetko se zanemaruje upravo jezična diskriminacija koja je prisutna gotovo na svakom koraku. Prateći neke od najboljih praksa diljem Europe, kao i spoznaje u znanstvenim disciplinama koje se bave ovom tematikom, neosporno je da se u novije vrijeme koristi termin RODNE RAVNOPRAVNOSTI u svim dokumentima te da se na istom mora inzistirati. RODNA RAVNOPRAVNOST je inkluzivan termin koji omogućava širu društvenu i političku ravnopravnost, a ne biološku dimenziju utemeljenu na binarnoj podjeli spolova.

    Vođen time, eurozastupnik Predrag Fred Matić od FEMM Odbora Europskog parlamenta (Women’s Rights and Gender Equality Committee) tražio je izmjenu službenog naziva i prijevoda na hrvatskom jeziku. Odbor je donedavno nosio naziv na hrvatskom jeziku „Odbor za prava žena i jednakost spolova“ dok od proteklog tjedna Odbor nosi puni naziv „Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost“.

    „Nekima se ova izmjena može činiti sporedna, no jezik koji govorimo određuje, opisuje i usmjerava djela koja činimo. Binarna podjela unutar termina JEDNAKOST SPOLOVA je zastarjela te ne omogućava postizanje šire društvene i političke ravnopravnosti kojoj težimo. Također, neusklađenost hrvatskog naziva Odbora sa onim službenim engleskim može onemogućiti i ispravne prijevode službenih dokumenata Komisije i Parlamenta. Diskriminacija zaista počinje jezikom, moramo biti svjesni ovakvih stvari i zadovoljan sam ovom malom pobjedom koja označava i smjer u kojem idem kroz svoje aktivnosti u spomenutom Odboru. Oko ljudskih prava nema pregovora – oko terminologije, zaštite i implementacije rodno ravnopravnih politika, a obzirom na regresivne pokrete, naša je dužnost da na ovakve stvari upozoravamo“, naglasio je Matić.

    Nastavno na termine koji se koriste diljem Europske unije te na značenje pojedinih termina, zastupnik Matić apelira da i Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora promijeni naziv, kao i Vladin Ured za ravnopravnost spolova i ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

    „Hrvatska mora pratiti europske trendove i biti svjesna važnosti ovakvih stvari. Uskladiti nazive i terminologiju koja se koristi sa postojećim europskim praksama i tijelima nije i ne može biti problem. Izmjenom naziva i terminologije u RODNA RAVNOPRAVNOST omogućit ćemo korištenje najispravnijih termina, a ujedno i poslati poruku kako poštujemo ljudska prava i potvrditi da smo posvećeni borbi za društvenu i političku ravnopravnost. Očekujem da s time neće biti problema te da će se pokrenuti procedure izmjene naziva. U suprotnom će Vlada poslati poruku da nema razumijevanja za punu ravnopravnost svih društvenih dionika, a to smatram neprihvatljivim“, rekao je Matić.