Press konferencija SDP-a: Dvogodišnje odgađanje reforme školstva pokazuje da vlasti nije stalo do budućnosti Hrvatske

  U povodu prvog dana škole u središnjici SDP-a u ponedjeljak, 4 rujna 2017 održana je press konferencija o stanju i perspektivama odgojno obrazovnog sustava. Na konferenciju su govorili predsjednik stranke Davor Bernardić, saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac, predsjednik savjeta SDP-aa za odgoj i obrazovanje, prof. dr. Neven Budak i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

  “Čestitam svim učenicima, njihovim roditelja i svim nastavnicima prvi dan nove školske godine. Nažalost, još jednom je odgođena provedba kurikularne reforme a po svemu sudeći bit će odgođena i sljedeće godine, jer nam se tek najavljuje pilot projekt jednog dijela reforme. HNS se ovih dana prepucava s premijerom, htjeli su ga maknuti iz procesa obrazovanja, htjeli su sami upravljati kurikularnom reformom, a sad im je – vodi Plenković. Bez obzira što HDZ, Plenković i Divjak pričali, reforma stoji“, istaknuo je Bernardić.

  Dodao je kako mjere koje ministrica i Vlada tek najavljuju kao moguće elemente kurikularne reforme, SDP već provodi u mnogim lokalnim sredinama gdje je na vlasti, primjerice, u Primorsko-goranskoj županiji, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji. ”U tim sredinama djeca već imaju pravo na dodatne sadržaje, imaju više opreme i više se brine o edukaciji nastavnika.”, rekao je Bernardić te naglasio da posebno treba voditi računa o poboljšanju statusa nastavnika, jer neće biti moguće provesti reformu s potplaćenim i demotiviranim nastavnicima.

  Primjere dobre prakse iz SDP-ovih županija predstavila je Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti KZŽ-a, naglasivši da ta županije izdvaja 43 posto za obrazovanje, dok je prosjek u hrvatskim županijama 35,7 posto. Petek je dodala kako u KZŽ-i podižu uvjete za rad svim učenicima, posebno nadarenima i za djecu s posebnim potrebama. Pored ulaganja u objekte, izgradnju područnih škola, sportskih dvorana i slično, u Krapinsko-zagorskoj županiji uvode i fakultativne programe kojima je cilj razvoj kritičkog mišljenja kod djece i poticanje poduzetničkog duha kroz učenje. Profesor Neven Budak također nije optimističan kad je u pitanju kurikularna reforma u mandatu HDZ-ove Vlade.

  “U Ministarstvu obrazovanja i znanosti ništa se ne događa, obrazovanje će biti onakvo kakvo je bilo do sada. Ministrica namjerava provesti pilot projekt kurikularne reforme, a pitanje je ima li podršku premijera i može li samostalno odlučivati? Premijerova ideja da, kao netko tko vodi državu; stane na čelo Povjerenstva pokazuje da on ne razumije zadaću stručnog povjerenstva. Nebriga oko odgoja i obrazovanja je razlog iseljavanja mladih”, smatra profesor Budak.

  Na press konferenciji govorila je i saborska zastupnika SDP-a Sabina Glasovac. ‘Jasna je poruka premijera Plenkovića – uzmimo reformu iz ruku struke i stavimo je u ralje politike.’, rekla je.

  Glasovac smatra da će djeca i ove godine ići u staru školu, učit će po starom programu, nosit će teške torbe, a roditelji će kupovati skupe udžbenike.
  „Dvije godine stojimo na mjestu. Vidimo samo promjene na čelu Povjerenstva. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja hrvatski građani plaćaju još desetero državnih dužnosnika koji nisu u stanju napraviti iskorak ka kvalitetnom obrazovanju. Zašto plaćamo te ljude? Zašto su fotelje jedino bitno Vladi u obrazovanju?”, pita se Glasovac.