Ministarstvo financija „jeftino“ se zadužilo preko mirovinskih fondova

  Na današnji Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj osvrnuo se  SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

  “Ova tri kredita izuzetno su povoljna i tu nema ništa sporno. Financijska konstrukcija je zatvorena, vidjet ćemo kakvi će biti rezultati,” istaknuo je Grčić i dodao kako jedinu problematiku vidi u kriterijima i namjeni.

  “Najbolji pokazatelj je i ova kriza gdje su umirovljenici  potpuno ostavljeni, sama kupovina zaštitnih maski i dezinficijensa izrazito je skupa, preskupa za one koji primaju penziju od samo 2000 kuna,” rekao je.

  “Zanima me koliko je u okviru ovih 65 milijardi kuna koliko se Hrvatska mora zadužiti ove godine došlo iz mirovinskih fondova? Kamata po kojoj je uzet novac iz mirovinskih fondova iznosi 0,7 do 0,8% što je daleko ispod tržišne kamatne stope što će rezultirati manjim mirovinama budućih generacija. Ministarstvo financija „jeftino“ se zadužilo preko mirovinskih fondova,” naglasio je Grčić.

  “Sve zemlje u našem okruženju imale su paket mjera za građane kod nas to nažalost nije slučaj,” dodaje.

  Istaknuo je i mjeru za očuvanje radnih mjesta.

  “Među prvih sto poduzeća koja su dobila potpore, ukupno 90 tisuća poduzetnika, su poduzeća koja su ostvarila 6 milijardi kuna dobiti, a uzeli su od države 150 milijuna. Meni to zvuči nestvarno. Kakve smo to kriterije dopustili? Taj novac je trebao ići isključivo kao pomoć za umirovljenike i socijalno ugrožene skupine,” rekao je.

  Osvrnuo se i na jačanje likvidnosti poduzeća.

  “HBOR godišnje emitira samo 5 milijardi  kuna kredita, to je premalo novca za potrebe koje postoje u gospodarstvu. Državne institucije ne mogu same riješiti taj problem, poslovne se banke moraju uključiti kako bi pomogle Hrvatskim poduzetnicima i malim obrtnicima,” zaključio je.