Prilagodba zakonodavstva u zadnje tri godine izrazito kasni

  Hrvatski sabor raspravljao je o Prijedlogu plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2007. godinu (Dodatak A Nacionalnom programu Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj Uniji 2007. godine). U ime Kluba SDP-a Neven Mimica je iznio stavove Stranke o ovom vrlo važnom dokumentu. Nacionalni program pristupanja, prvi put se zove tako, a ne program pridruživanja, jer je Vlada napokon potvrdila činjenicu da se Hrvatska nalazi u procesu pristupanja EU, a ne pridruživanja gdje se nalazi još od 2001. godine.

  Nacionalni program dobro, sadržajno i pregledno opisuje stanje u pojedinim područjima prilagodbi i navodi potrebne i planirane reformske poteze kojima ćemo obavljati daljnje prilagodbe. Nažalost, tri godine mandata Vlade nisu bile dovoljne za bitan reformski pomak pa je veći dio posla pred nama.

  Protekle tri godine izgubljene su za reformski proces. To u Komunikacijskoj strategiji potvrđuje i Vlada, jer je prvi put u službenom dokumentu navedeno da će Hrvatska biti spremna za članstvo 2009., a ne 2007. godine kako je planirala prethodna Vlada.

  Ovoga puta, u planu zakonodavnoga usklađivanja s pravnom stečevinom EU ne smije biti razlike između planiranog i ostvarenog. Ulozi su ove godine daleko viši nego ranije, a zaostatak u donošenju planiranih zakona značit će zaostatak i usporavanje dinamike pregovora. Plan zakonodavnog usklađivanja podupiremo, ali ne smatramo ga previše ambicioznim.

  Ukazao je i na praksu da se procedura hitnog donošenja europskih zakona koristi i za donošenje zakona koji nemaju veze s pravnom stečevinom EU, nego se predlažu zbog unutarnjih potreba vladajućih, a oznaka PZE stavlja se kod zakona uglavnom zbog nevažnih usklađivanja, a onda se sadržajno puno važnija i problematičnija rješenja stavljaju pod europsku kapu.

  Za SDP je važno koliko će biti važni pregovori i kakva će Hrvatska ući u EU, a to ovisi o uspješnosti i kvaliteti prilagodbi, reforma i unutarnjih priprema za članstvo. Kriterij uspjeha nije brzina nego kvaliteta ulaska u EU. SDP je jednako eurooptimističan kao što je bio jučer i kao što će biti sutra. Ukazivanjem na Vladinu reformsku nesposobnost jačamo savez za europsku Hrvatsku, koji je za nas važniji i potrebniji od saveza za Europu kakvim ga zamišlja HDZ. Važno je da Hrvatska uđe u EU, ali je još važnije da Europa uđe u Hrvatsku. Za SDP će postupak usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim biti iznimno važno područje doprinosa Hrvatskog sabora uspješnom ulasku Hrvatske u članstvo EU. Taj posao i u Saboru i u Nacionalnom odboru treba se temeljiti na argumentiranom dijalogu političkih stranaka o najboljim rješenjima prvenstveno za pitanja koja su samo naizgled “europska”, a u svojoj suštini su duboko razvojna i reformska pitanja, koja će određivati našu spremnost za članstvo i našu poziciju u članstvu EU. SDP će podržati Plan usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske Unije za 2007. godinu, i pritom očekuje da će Vlada: osigurati dosljednu i potpunu provedu usvojenoga zakonodavnog plana, kako mogući zaostaci ne bi usporavali i ugrožavali dinamiku pristupnih pregovora s EU; ubrzo donijeti reviziju zakonodavnog plana za 2007. godinu utemeljenu na završenoj analizi usklađenosti zakonodavstva strane EU; unaprijediti i primijeniti metodologiju izrade regulatornog učinka novoga zakonodavstva, koja će biti sastavnim dijelom obrazloženja svakog novoga zakonskog prijedloga.