Priopćenje za javnost Foruma mladih SDP-a povodom kontinuirane tolerancije nasilja

    Forum mladih SDP-a u više navrata je upozoravao da se u Hrvatskoj odvija sustavno nasilje različitih oblika prema različitim dijelovima populacije. Posebno pratimo i upozoravamo na nasilje koje se odvija nad djecom i mladima. 

    Samo u zadnjih nekoliko godina i mjeseci imamo primjere gdje je partner ubio mladu trudnicu 88 uboda nožem, zatim primjer brutalnog premlaćivanja i zlostavljanja mlade Zadranke od njezinog partnera, tragične smrti mladića u zatvoru koji je imao i razvojne psihofizičke smetnje, mnogobrojna zlostavljanja, premlaćivanja djevojaka i mladića, doživljavanja nasilja u obitelji i nad djecom te, nažalost, najnoviji primjer silovanja, zlostavljanja i ucjenjivanja mlade djevojke, točnije djevojčice. To su sve pokazatelji brutalnog nasilja koja se odvijaju nad djecom i mladima te pokazatelj da su u hrvatskom društvu ozbiljno ugrožene osnovne ljudske i civilizacijske vrijednosti. 

    No, ono što je posebno brutalno, to je nasilje koje nad mladim žrtvama provodi sustav. Sustav koji ne da ih ne štiti, nego nasilje nastavlja i šalje jasnu poruku, posebno mladima – idite iz ove države jer u njoj nema pravde, u njoj nećete biti zaštićeni, u njoj nisu svi jednaki pred zakonom i ne nadajte se da će se išta popraviti. Povrh svega, mladi koji su imali sreću da ne dožive takvu vrstu  nasilja, žive u okolnostima ekonomskog nasilja, prekarijata, sloja društva čiji je društveni položaj neudoban, neugodan jer ga karakterizira nepredvidivo i nesigurno egzistencijalno stanje koje otežava materijalno i psihološko blagostanje takve vrste radnice i radnika. 

    Također, dolazimo i do političkog nasilja, gdje je govor mržnje postao modus operandi, osobito nakon 2015. otkada „desnica“ obnaša vlast, a obrazovni sustav, kroz svoje određene dijelove, indoktrinira, a ne stvara okruženje za kritičko promišljanje i njegovanje osobnih stavova i sloboda. To višestruko nasilje i diskriminaciju, nažalost, proživljavaju i osobe srednje dobi i naši umirovljenici koji nakon godina i godina rada doslovce jedva preživljavaju. Mladi i djeca uče, gledaju, slušaju i oponašaju odrasle i upravo takav sustav. Često puta znamo čuti kako su mladi loši i kako su neodgojeni, ali djeca i mladi odraz su društva, roditelja, učtelja i nastavnika, liječnika, sudaca, političara, građana.

    Shvatite da ukoliko se nešto korjenito ne promijeni, i nama mladima koji smo ostali u Hrvatskoj boriti se da ona bude puno bolje mjesto za život, stavit ćete putovnicu u ruku i prisiliti nas da iz nje nevoljko odemo. Shvatite – mladi ne napuštaju zemlju isključivo zbog ekonomske situacije – veliku ulogu ima i društvena klima, a ponajprije neučinkovitost institucija. Nemojte dopustiti da mladost napusti Hrvatsku, pokažimo ipak da Hrvatska nije zemlja nasilja, povucite napokon potrebne poteze, po hitnom postupku kao što ste donosili Lex Agrokor, sada smijenite one koji ovakvo stanje održavaju i tjeraju nas.