Progresivna oporba pozvala građane da se odazovu javnom savjetovanju oko promjena Ustava

Progresivna saborska oporba pozvala je u ponedjeljak sve građane da se uključe u javnu raspravu o ustavnim promjenama i pokažu kako žele da se u Ustav uvrsti pravo žene na pobačaj.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prošlog je tjedna u jednomjesečnu javnu raspravu uputio nacrt promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, no bez prijedloga progresivne opozicije da se u Ustav vrati pravo žene na pobačaj.

Katarina Peović (RF), koja je pokrenula tu inicijativu, podsjetila je da je pravo na pobačaj bilo ‘utkano’ u Ustav 1974. godine , kao i u nacrtu Ustava iz 1990. iz kojeg je naknadno izbačeno.

„Cilj nam je vratiti pobačaj u Ustav kako bismo zaštitili temeljno pravo koje je ugroženo velikim brojem prizivača savjesti ali i globalnim trendovima”, kazala je Peović na konferenciji za novinare u Saboru. Tvrdi i kako velika većina HDZ-ovih birača je za pravo žene na izbor.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da neće odustati od borbe za pravo žene na izbor, da samostalno i slobodno odlučuje o svom tijelu.

„Pozivamo sve građane i građanke da se uključe i pokažu ono što je svima osim vladajućima jasno, a to je da je ogromna većina želi da se to ljudsko pravo osigura na način da budu upisano u Ustav”, rekao je.

Iako smatra da je pravo žene na slobodno odlučivanje o rađanju djece regulirano duhom Ustava, Romana Nikolić (Socijaldemokrati) također podržava inicijativu.

„Ne želimo dovesti u pitanje da tumačenje Ustavnom zagarantiranih ljudskih prava ovisi o ideološkom predznaku nositelja vlasti”, kazala je Nikolić.

Pozvala je također Vladu da poštuje rješenje Ustavnog suda i predloži novi zakon o prekidu trudnoće koji će regulirati i pitanje priziva savjesti.

Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) tvrdi da pobačaj na zahtjev u Hrvatskoj u mnogim slučajeva nije dostupna ni siguran te da je stoga potrebno pravo na izbor unijeti u Ustav kao garanciju da bez obzira tko je na vlasti i tko će dobiti izbore da će ga hrvatske građanke moći ostvariti.

Natalija Martinčević u ima Kluba zastupnika Fokusa, Reformista i nezavisnih ocijenila je da u Hrvatskoj imamo ‘puzajuću, ali vrlo djelotvornu radikalizaciju društva’.

„Otkud odjednom toliki porast priziva savjesti kod liječnika”, upitala je i ustvrdila kako možda to ima veze s tim što je 90 posto ravnatelja bolnica u Hrvatskoj iz HDZ-a.

„Vjetrovi koji pušu iz Amerike pušu u našem okruženju i pušu u Hrvatskoj i moramo svom snagom i energijom osigurati da pravo žene na izbor bude u Ustavu”, istaknula je Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

„Ako se pameti HDZ ne privede onda je potpuno jasno da do izmjene Ustava u Saboru neće doći ali na drugi način, bio to i referendum, hoće”, poručio je Grbin.

Kako bi se usvojile promjene Ustava, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 101 saborski zastupnik.

Javna rasprava o promjenama Ustava traje od 20. rujna do 20. listopada, a klubovi zastupnika SDP-a, zeleno-lijevog-bloka, Socijaldemokrata, HSS-a i RF-a, Centra i GLAS-a, IDS-a i Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika najavljuju da će preko svojih ‘kanala’ omogućiti obrazac putem kojeg će građani moći predložiti uvrštavanje u Ustav prava žene na pobačaj.

Nakon što iscrpi saborsku proceduru o promjeni Ustava, progresivna oporba najavljuje i druge načine borbe, odnosno pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma.