Protiv trovanja Siščana

    Sabor je u srijedu u popodnevnom dijelu sjednice nastavio raspravljao o Prijedlogu zaključka kojim se Vlada obvezuje na podnošenje detaljnog izvješća o zagađenju zraka u Sisku i broju ekoloških incidenata iz rafinerije nafte te donošenje mjera za njihovo sprečavanje, koji je predložio Klub zastupnika HSS-a. U svjetlu brojnih naznaka da je zrak u Sisku zagađen te da je uzrok povećanog broja kancerogenih oboljenja, ova tema došla je i na dnevni red Sabora. Građani su u Sisku, zbog činjenice da Vlada nije ništa poduzimala u pogledu borbe protiv zagađenja zraka, započeli s građanskom inicijativom i potpisivanjem peticije.

    U ime Kluba SDP-a o navedenom Prijedlogu zaključka govorio je Davorko Vidović. Kritizirao je mišljenje Vlade o Prijedlogu zaključka prema kojem Vlada poručuje Saboru “da Sabor treba raspravljati o Prijedlogu zaključka”. Ocijenio je to vrhunskim cinizmom. Prijedlog HSS-a podnesen je u skladu s procedurom, a Vlada treba dostaviti izvješće o zagađenju, a ne poručiti Saboru da treba raspraviti. Ukazao je na nebrigu Vlade za Sisak i za regiju, koja plaća za neodgovornost politike i političara, staru čak nekoliko desetljeća. Povijest sisačkog smrada i načina na koji se taj smrad manifestira i dolazi puno je više od ekološkog zagađenja. U Sisku smrdi i jer je propušteno učiniti ono što je trebalo biti učinjeno, da se zastarjela tehnologija zamijeni novijom. Tako se benzin koji proizvodi rafinerija u Sisku ne bi smio uopće koristiti jer štetan za motore i ekološki. Prijedlog Zaključka traži da se spriječi trovanje građana Siska. Alternativa ne može biti da se rafinerija izbaci van iz Siska, jer ona znači velik broj radnih mjesta. Sisak je doživio svoj demografski slom, jedini grad od 40 tisuća stanovnika i više u Hrvatskoj koji je to doživio. Danas je 20 posto manje stanovnika nego prije 30 godina. Paradoksalno, u Sisku danas ima više penzionera nego zaposlenih, a nekad je bilo više zaposlenih nego stanovnika.

    Predugo se širi smrad neodgovornosti za taj grad i za cijelu sisačku regiju. Poručio je Vladi da neka Vlada podastre dokaze da namjerava štititi okoliš, ali i da ima regionalnu politiku i industrijsku politiku u kojoj će Sisak imati svoje mjesto. Pred 30 godina u Sisku je postojao Metalurški institut u kojem je radilo 60 magistara i doktora. Grad Sisak ima golemi ljudski potencijal. Državna poduzeća s tradicionalnim zastarjelim tehnologijama propadaju već godinama, a nisu se razvijali drugi oblici zapošljavanja i tehnologije. Postavio je pitanje Vladi: Zašto nije išla modernizacija rafinerije? 2003. godine bili su stvoreni svi preduvjeti za to, a do danas nije ništa napravljeno. Predložio je da se prihvati zaključak da se raspravlja o ovoj temi tek kad Vlada dostavi podlogu na temelju koje će se raspravljati.