Račan: Nismo znali za izdavanje lažne putovnice Gotovini

    “Nismo znali o izdavanju putovnice generalu Gotovini, ali u mom se mandatu otkrilo ono što se radilo s više tisuća putovnica u Mostaru, a vjerojatno i drugdje, kada su traženi optuženici za ratne zločine bili skrivani s promijenjenim identitetom, te da su to radili ljudi u policiji i tajnim službama”, odgovorio je predsjednik SDP-a Ivica Račan na pitanje je li imao saznanja da je odbjeglom generalu Anti Gotovini zagrebačka policija u srpnju 2001. izdala lažnu putovnicu.

    Prema njegovim riječima, i ovaj slučaj potvrđuje da se policiju i tajne službe zloupotrebljavalo, odnosno da se devedesetih na tisuće putovnica izdavalo nepoznatim osobama, među njima i pripadnicima organiziranog kriminala. “Ovo je samo naknadno dešifriranje jedne situacije s kojom smo bili suočeni jer smo naslijedili dijelove državnog aparata, mislim posebno na policiju i tajne službe, koji su u tom smislu bili deformirani. To je bilo moguće jer su dijelovi državnog aparata 1990-ih bili upregnuti u prikrivanje istine i od vlastitog naroda, a sada, ”post festum”, i od Europe”, ustvrdio je predsjednik Račan, ocjenjujući nužnom potrebu daljnjeg “sređivanja situacije” u državnom aparatu kako se takve zlouprabe više ne bi događale, a ojačala vjerodostojnost Hrvatske i njezine vlasti.

    “Otkrivanje istine, kakva god ona bila, samo pomaže Hrvatskoj. Oni političari koji su mislili da istinu, pa i onu gorku, kao i poneku tamniju strane naše povijesti, valja skrivati, nisu pomogli Hrvatskoj, njoj može pomoći samo istina”, dodao je.