Račan suzdržan u ocjeni skorog izvješća Carle del Ponte

Nakon jučerašnjeg posjeta glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte ne bi trebalo donositi konačne ocjene o tome je li Tužiteljstvo ‘omekšalo’ stav prema Hrvatskoj. Smatra to predsjednik SDP-a Ivica Račan, sugerirajući da se pričeka del Pontino izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

“Suzdržavam se od ocjene i sugeriram suzdržanost hrvatskoj vlasti”, kazao je predsjednik Račan, dodajući da je za svog premijerskog mandata više puta razgovarao s Carlom del Ponte, te iz tih sastanaka stekao iskustvo da se ocjene tužiteljice mogu razlikovati ovisno o tome gdje ih i kada iznosi.

“Ima jedna zakonitost. U razgovorima ili nakon razgovora koje smo vodili ovdje, tužiteljičine su izjave oduvijek bile mekše i s više razumijevanja za hrvatsku situaciju nego što bi se to pokazalo nakon dva, tri, pet dana u New Yorku ili u EU. To upozorava na opreznost. Stoga trenutno ne treba davati nikakve decidirane ocjene kakvo će izvješće haška tužiteljica za deset dana podnijeti UN-u, već pričekati”, zaključuje predsjednik SDP-a.