Radolović: Sramotno je da Čavajda mora ići u Sloveniju, kad je u Hrvatskoj na snazi isti zakon

Sanja Radolović, saborska zastupnica SDP-a govorila je u Novom danu o prijedlogu Zakon o pobačaju u kojem će se danas raspravljati u Saboru.

“Da se nije dogodio ovaj slučaj, vjerujemo da prijedlog ne bi bio na dnevnom redu. Raspravu će pokušati opet staviti kasno u noć, posljednja je točka na dnevnom redu. SDP ovo želi iskoristiti kao priliku da se ne priča samo o medicinski prekinutoj trudnoći, Hrvatska je po korištenju kontracepcije na začelju zemalja, želimo pravo na besplatnu kontracepciju kao i na medikamentozni prekid trdunoće koji se sad primjenjuje samo u dvije bolnice u Hrvatskoj”, rekla je Sanja Radolović.

Govoreći o prijedlogu SDP-a i području prekida visoke trudnoće, dodala je: “Govori o medicinskom prekidu trudnoće nakon 12. tjedna. Medicina svaki dan otkriva nešto novo, nemoguće je u prijedlogu zakona propisati sve detalje. Zakonom propisujemo povjerenstvo koje ministar treba utvrditi pravilnikom i za to povjerenstvo ciljano tražimo da budu liječnici bez priziva savjesti. Da se odmah ogradim od onog što nam klerikalna desnica imputira, mi uopće ovdje ne želimo zabraniti liječnički priziv savjesti, to stoji u Ustavu, ali želimo da svaka žena ima pravo na medicinski prekid trudnoće. Nije normalno da na području sjeveroistočne Hrvatske praktički žena nema gdje obaviti medicinski prekid trudnoće.”

Ističe važnost edukacije: “Želimo uvesti prevenciju i edukaciju u škole, to je korak broj jedan. Danas nažalost velik broj tinejdžera nije upoznat s kontracepcijom i reproduktivnim zdravljem. U Hrvatskoj nedostaje 60-ak ginekoloških timova i preko 450.000 žena nema pravo na primarnu ginekološku zaštitu.”

“Medicinski prekid trudnoće mora biti siguran, dostupan i besplatan”, istaknula je Radolović.

Komentirajući drugostupanjsku odluku povjerenstva KBC-a Zagreb u slučaju prekida trudnoće Mirele Čavajde, zastupnica je rekla: “Mislim da se zahvat neće raditi kod nas što je sramotno jer je u Sloveniji i kod nas na snazi isti zakon. Vjerujem da će Čavajda morati potražiti prekid trudnoće u susjednoj Sloveniji, ali vidjeli smo izjavu premijera koji kaže da neće ispoštovati rješenje Ustavnog suda i predložiti novi zakon, to je sramotno i skandalozno. Hrvatska liječnička komora tvrdi da nije bilo propusta. Mi svi tvrdimo da Čavajda nije izašla u javnost, da nije bio ovakav pritisak javnosti, ne bismo imali ovakvu odluku KBC-a Zagreb. Koliko je čekala na nju u izuzetnom opasnom stanju i za nju i plod….”