Radolović: Unatoč tituli, Pula nije prijatelj djece

Kandidatkinja za gradonačelnicu Pule Sanja Radolović ocijenila je da taj grad nije prijatelj djece iako od 2011. ima tu titulu jer djeca ne mogu računati na njegovu pomoć pri nabavi radnih bilježnica, a osim toga, sva djeca nemaju pravo na topli obrok.

“Danas je u Puli 4600 osnovnoškolaca koji pohađaju 11 osnovnih škola na području grada, te je žalosno da oni svih ovih godina ne mogu računati na pomoć Grada Pule pri nabavi radnih bilježnica, a za gradski proračun to ne predstavlja značajno financijsko opterećenje”, istaknula je Radolović i dodala kako, osim toga, sva djeca u pulskim školama nemaju pravo na topli obrok.

“Uz sveopću pošast u obliku pretilosti djece, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, smatram kako uvođenje planiranog nutritivno kvalitetnog besplatnog obroka za sve osnovnoškolce znači ulaganje u budućnost i smanjenje zdravstvenih tegoba u kasnijoj dobi”, rekla je.

Radolović je istaknula kako svako dijete mora imati pravo na topli obrok u školi te da se svoj djeci mora osigurati jednosmjenska nastava kako bi se poslijepodne mogla baviti sportskim, glazbenim i ostalim aktivnostima.

“Naime, sve to utječe na zdravlje i pravilan razvoj djece, ali i omogućavanje roditeljima u lakšem balansiranju obiteljskog i poslovnog života”, ocijenila je, ističući kako je zato potrebno poboljšati kvalitetu smještaja djece, a prioritet je izgradnja novih dječjih vrtića te sufinanciranje posebnih programa brige za djecu u popodnevnim satima. Kako je istaknula, radni dan sve većeg broja roditelja ne završava u 16 sati.

Izgradnja škole na Gregovici, vrtića na Sv. Polikarpu Sisplacu i dogradnja Osnovne škole Kaštanjera bit će njezini prvi potezi u vezi s izobrazbom u Puli.

Govoreći o visokom obrazovanju, Radolović je istaknula kako Grad mora snažnije poduprijeti razvojne aktivnosti pulskog Sveučilišta, kao što su otvaranje novih studijskih programa, povezanost obrazovnih i istraživačkih institucija te povećanje međunarodne suradnje, jer one pridonose otvaranju novih radnih mjesta te povećanju studentske populacije.