Reagiranje SDP-a na navode o tzv. velikoj koaliciji

U dijelu javnosti su se u posljednje vrijeme pojavile špekulacije o gubitku potpore predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću, što nije slučajno, posebice u vrijeme unutarstranačkih izbora za tijela županijskih organizacija, kako bi se stvorila atmosfera nereda i pokušao destabilizirati SDP.

S tim u vezi su objavljeni i posljednji medijski natpisi o udaru na Bernardića i okupljanju njegovih tzv. protivnika unutar stranke.

Jedna od recentnih netočnih tvrdnji tako je i ona da se predsjednik SDP-a Davor Bernardić u proteklih nekoliko tjedana, navodno, dvaput tajno sastao s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem radi dogovora tzv. velike koalicije.

SDP jasno i nedvosmisleno još jednom i ovim putem odbacuje ovakve navode te ističe da se predsjednik stranke Davor Bernardić nije sastao s predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Davor Bernardić  je, osobno,  u nekoliko navrata i medijskih istupa proteklih tjedana i mjeseci, odlučno odbacivao svaku mogućnost velike koalicije, pa čak i samu pomisao o tome.

Potvrda takvog stava predsjednika Bernardića objavljena je i u nekoliko intervjua koje je on dao, kao i u novinarskim tekstovima na tu temu.

Primjera radi,  objavljujemo dio iz intervjua objavljenog u svibnju u Nacionalu te dio teksta objavljenog na Tportalu u ožujku.

“Dolazi li u obzir, nakon tih izbora, tzv. velika koalicija SDP-a i HDZ-a?”

“Ne, kategorički i odlučno tvrdim da nema i neće biti koalicije s HDZ-om. Jasno i glasno odbacujem svaku pomisao na veliku koaliciju” (http://www.nacional.hr/bernardic-nema-i-nece-biti-velike-koalicije/ ).

“Plasiraju podvale o tzv. velikoj koaliciji. Jasno i glasno otklanjam takvu mogućnost. Odlučno, jasno i glasno s gnušanjem odbacujem i samu pomisao na takvu koaliciju” (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/bernardic-s-gnusanjem-odbacujem-pomisao-na-veliku-koaliciju-foto-20180324 ).

SDP ostaje stabilna stranka s legitimno i legalno izabranim predsjednikom Davorom Bernardićem koji je započeo s procesima jačanja unutarstranačke demokracije provodeći izbore na svim razinama po principu “jedan čovjek, jedan glas”.

Kritičari unutar SDP-a imaju priliku na stranačkim tijelima kroz redovne stranačke procedure iznijeti svoje prijedloge, komentare i kritike, no kritiziranjem “radi kritike same”, nažalost, najveću štetu pritom nanose samom SDP-u.

SDP je u proteklih godinu i pol dana okupio ljevicu na Deklaraciji o dobrom društvu, obnovio je dijalog sa sindikatima, financijski se restrukturirao, uključio je brojne intelektualce u rad stranke, formirao je stručne savjete i akcijske radne grupe za pojedina pitanja, osnovao je Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika koji sada rade na faznoj decentralizaciji Hrvatske, pokrenuta je politička akademija Ivica Račan, na listama SDP-a će biti 50% žena, a donesen je i novi Statut i program stranke.

Svjesni smo da građane ne zanimaju stranačka podmetanja i interesne borbe za poziciju pojedinaca. Zanima ih bolji život i odlazak nesposobne Vlade na čelu s Plenkovićem koja ne provodi reforme, na što nas opetovano upozorava i EU.

SDP je po treći put spreman preuzeti vlast na novim izvanrednim izborima, a to, između ostalog, znači da osmišljavamo i donosimo konkretne mjere i rješenja za probleme naših građana:

1. Minimalna plaća 4000 kn
  2. Povećanje mirovina
  3. Smanjenje lista čekanja u zdravstvu
  4. Smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu na 13% i usluge smještaja u turizmu na 10%
  5. Spriječit ćemo ucjene uvoznih lobija i trgovačkih lanaca kako bismo zaštitili domaću poljoprivredu
  6. Mjere za mlade: besplatni vrtići, besplatni udžbenici, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stana mladim obiteljima i pomoć kod zapošljavanja mladih do 35 godina.

Zajedno, za  bolji i jači SDP!