Reakcija Foruma žena povodom suspenzije sutkinje Visokog prekršajnog suda zbog nerada

    Teško je reći šokira li današnja vijest o suspenziji Antonije Kovačić, sutkinje Visokog prekršajnog suda radi nerada, ili šoku i nevjerici nema mjesta jer je to logična posljedica u zemlji u kojoj vrlo veliki broj obiteljskih nasilnika nikada ne dočeka kaznu – zbog zastare. U zemlji u kojoj nasilje nad ženama još uvijek egzistira (i) u sferi prekršaja.

    Naime, prema očitovanju samog Visokog prekršajnog suda, objavljenog prije nekoliko mjeseci, u posljednje 4 godine u zastaru su pala čak 153 predmeta pokrenuta zbog prekršaja iz područja obiteljskog nasilja. 153 predmeta i isto toliko ili više žrtava. Da je i samo jedan predmet, previše je!

    Ne ulazeći u problematiku načina kažnjavanja sutkinje, za sve nas ostaju neodgovorena važnija pitanja. Kako na nerad sutkinje i toliki broj neriješenih predmeta sve ove godine nije reagirao nitko od njoj nadređenih? Kako su sagledavali vlastitu odgovornost za svaki pojedini neriješeni slučaj? Kako su mogli dopustiti da u tako žurnim i osjetljivim predmetima toleriraju nečiji nemar i jesu li svjesni kakvu su poruku slali društvu sve ovo vrijeme? Kakvu društvu, a kakvu žrtvama i počiniteljima?

    Nakon sankcije sutkinji Kovačić, ali i još nekim sucima i sutkinjama u Hrvatskoj zbog nemara u poslu koji su dužni obavljati, nitko nas više ne može uvjeriti u namjere nužne reforme pravosuđa i težnje za nultu toleranciju na nasilje. Uzalud su, stoga, sva ulaganja u SOS telefonske linije, preventivu, sigurne kuće i ekipiranje stručnjaka. Nasilje se suzbija u korijenu, a pravosuđe jest i mora biti ključna karika u tome lancu.

    Dakle, promptno rješavanje predmeta, sankcioniranje počinitelja, ali i stalan nadzor onih koji na predmetima rade. Tako bi trebalo biti! Svakako u zemlji koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju, a za čiju primjenu još uvijek čini malo ili ništa, dok istodobno stopa rodno utemeljenog nasilja i dalje raste.