Reakcija Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a na slučaj obiteljskog nasilja

    Slijedom medijskih natpisa, prema kojima Centar za socijalnu skrb od žrtve teškog obiteljskog nasilja traži da komunicira sa svojim nasilnikom, Socijaldemokratski forum žena SDP-a ističe kako takav postupak smatra pogrešnim.

    Naime, još Obiteljskim zakonom donesenim za vrijeme Vlade SDP-a, medijacija je definirana kao bilo kakav oblik mirenja i uspostavljanja komunikacije, a provodi se da bi se između ostaloga ustanovili i zajednički odnosi prema zajedničkoj djeci. No, u slučajevima obiteljskog nasilja, ona se prema Obiteljskom zakonu ne provodi. Dakle, ona nije dopuštena sukladno postojećem Obiteljskom zakonu u slučajevima obiteljskog nasilja.

    Nadalje, Istanbulska konvencija vrlo upitnim smatra svrsishodnost održavanja kontakata roditelja nasilnika s djecom. Istanbulska također navodi i da je previše žena ubijeno prilikom omogućavanja susreta i druženja djece s ocem počiniteljem nasilja, prema tome, ona ide u pravcu da zabrani održavanje takvih susreta i druženja nasilnika s djecom.

    Stoga nam nije jasno zašto Centar za socijalnu skrb žrtvu ponovno gura u prvi plan, umjesto da preuzme ulogu u kojoj će nastojati omogućiti da otac, koji je u ovom slučaju nasilnik, sazna informacije o svojoj djeci, obzirom da žrtva ne bi smjela s njime dolaziti u kontakt, što smatramo novim traumatiziranjem žrtve. Centar za socijalnu skrb najmanje što može napraviti je barem pročitati Istanbulsku konvenciju, koja je u Republici Hrvatskoj na snazi.