RESTART koalicija predstavila program socijalne politike

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić danas je na predstavljanju programa socijalne politike RESTART koalicije naglasio kako je socijalna politika jedan od ključnih indikatora razvijenosti suvremenog društva.

“Svi mi u RESTART koaliciji smatramo kako Republika Hrvatska treba postati socijalno pravedno i socijalno kohezivno društvo. Društvo koje će uspješno suzbiti siromaštvo, osigurati jednake mogućnosti osobama s invaliditetom, osigurati dostojno starenje osobama starije životne dobi te u cjelini osigurati primjenu svih socijalnih prava zapisanih u međunarodnim dokumentima i domaćim propisima”, rekao je Bernardić te naglasio kako će RESTART koalicija uspostaviti novi model moderne, aktivne socijalne politike prema konceptu socijalnog investiranja s ciljem stvaranja socijalno razvijenog i pravednog društva.

Kao ključni cilj Bernardić je naveo beskompromisnu borbu protiv siromaštva s ciljem njegovog potpunog i trajnog iskorjenjivanja te rekao kako će mjere socijalne politike imati svoj adekvatan ekvivalent u proračunskim stavkama. “Zaštita i promicanje ljudskih, osobito socijalnih prava građana bit će visoko na ljestvici političkih prioriteta nove vlade RESTART koalicije”, zaključio je Bernardić.

Politički tajnik SDP-a i koordinator za VI. izbornu jedinicu Davorko Vidović naglasio je kako se koalicija zalaže za dostojan život osoba starije dobi.

“Uvest ćemo zajamčene mirovine od 70% osobne prosječne plaće za osiguranike s punim stažem osiguranja. Isplatit ćemo dio mirovine preminuloga korisnika bračnome partneru, uvest ćemo majčinski dodatak na mirovine za sve umirovljene majke i ukinut ćemo plaćanje preplate za HRT za sve umirovljene osobe”, rekao je Vidović te dodao kako će ukinuti 3% zdravstvenog doprinosa za sve umirovljenike i zabraniti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju.

Član Savjeta za socijalnu politiku SDP-a prof. dr. sc. Nino Žganec naglasio je kako sve mjere koje se planiraju moraju biti temeljene na objektivnim podacima i ne smije se dogoditi da se privilegiraju određene skupine u političke svrhe, što je dosad bio slučaj. “Najveću pažnju treba posvetiti jačanju najnižeg sustava zaštite socijalne skrbi i tu treba ojačati institucije koje čine okosnicu socijalne sigurnosti građana”, rekao je Žganec te dodao kako će među ključnim mjerama biti reorganizacija i modernizacija ključnih institucija u sustavu.

“Imamo zastarjeli sustav i veliko siromaštvo socijalnih usluga i u tom smislu treba napraviti ozbiljan napredak. Nastojat ćemo povećati izdavanja za socijalnu sferu, bitno zaostajemo za prosjekom Europske unije”, istaknuo je Žganec te dodao kako se RESTART koalicija zalaže da svaki građanin Hrvatske ima dostupan, priuštiv i odgovarajući krov nad glavom čime će značajno pridonijeti podizanju kvalitete života i sprječavanju iseljavanja mladih obitelji.

Članica Savjeta za socijalnu politiku SDP-a dr. sc. Marija Alfirev upozorila je da je postojeći sustav politike prema osobama s invaliditetom je zapušten i kao takav uzrok je izrazito niske razine socijalne uključenosti osoba s invaliditetom.

“Već pet godina nisu učinjeni oni reformski potezi koji bi garantirali stabilnost i perspektivu osobama s invaliditetom i onima koji pružaju svoju pomoć i podršku osobama s invaliditetom na bilo koji način”, rekla je Alfirev te dodala kako u trenutnom sustavu su u najvećoj opasnosti temeljna ljudska i građanska prava osoba s invaliditetom s naglaskom na pravo izbora i pravo odlučivanja.

Alfirev je naglasila kako žele raditi na ostvarenju svih mjera iz programa i pri tome promijeniti smjer od isključivanja prema uključivanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u zajednicu, osigurati dostupnost i povezanost službi i usluga u lokalnoj zajednici, podržati i ojačati udruge koje pružaju socijalne usluge.

Što se tiče obiteljske i populacijske politike, Alfirev je rekla kako podrška obiteljima kroz primjerene naknade i različite usluge koje trenutno nedostaju za RESTART koaliciju ne predstavlja izdatak nego investiciju te navela kako su neke od mjera koje će uvesti osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete i poticanje razvoja obiteljskih servisa, povećanje iznosa dječjeg doplatka, isplaćivanje 100% iznosa neto plaće tijekom porodnog dopusta, nove potpore za samohrane roditelje te beskompromisna borba protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Eurozastupnica Biljana Borzan govorila je o inicijativi za sufinanciranje ugradnje dizala iz EU fondova kao socijalnoj mjeri. SDP-ova eurozastupnica je rekla kako je i od Junckerove i trenutne Europske komisije dobila potvrdu kako su mjere za osiguranje pristupačnosti, poput ugradnje dizala, prihvatljive za sufinanciranje iz strukturnih fondova.

„Hrvatska može i mora naći način kako olakšati život desecima tisuća građana, starijih, slabo pokretnih, osoba s invaliditetom i obitelji s malom djecom. SDP-ova vlada će to i napraviti, kroz novi Operativni program za EU fondove i renovacijski val u sklopu Europskog Zelenog plana. Realizacija projekta će rezultirati i direktnim gospodarskim benefitima za Hrvatsku jer će se u ugradnji i održavanju dizala otvoriti brojna radna mjesta“, rekla je Borzan.