Romana Jerković u Odboru za rak

    Poseban Odbor za rak, koji će voditi poljski zastupnik Bartosz Arłukowicz, na današnjoj konstituirajućoj sjednici izabrao je svoje potpredsjednike iz različitih političkih grupacija. Mandat Posebnog odbora za rak, čija je članica i zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu, prof. dr. sc. Romana Jerković, uspostavljen je na 12 mjeseci s ciljem omogućavanja bitno veće vidljivosti onkoloških istraživanja, stvaranja europskog plana za borbu protiv raka te europskih strategija za onkološku prevenciju i za rano otkrivanje karcinoma. Pored toga, digitalizacija zdravstva osigurat će bolje provođenje postojećih mjera i olakšati donošenje novih.

    U Europskoj uniji svakih 9 sekundi dijagnosticiran je novi slučaj karcinoma koji pogađa sve dobne skupine i ne diskriminira. Europski parlament je osnivanjem ovog posebnog Odbora potvrdio našu potrebu za sprječavanjem, ranim dijagnosticiranjem, te želju za stvaranjem dugoročne strategije za borbu protiv raka, s naglaskom na ranoj prevenciji i pravodobnim preventivnim pregledima, što su najvažnije poluge za liječenje raka.

    “Da bi oporavak Europe bio uspješan i održiv, ljudi moraju biti u središtu, a za snažnu i stabilnu budućnost nijedna skupina ne smije biti ili osjećati se “izostavljenom”. Najvažnije je naglasiti da nas borba protiv COVID-19 ne može i ne smije spriječiti u pružanju pomoći oboljelima od raka. Moji prioriteti kao članice odbora su rana prevencija i brza dijagnostika,” naglasila je članica Odbora, zastupnica prof. dr. sc. Romana Jerković.