Romana Jerković postala članica Posebnog odbora za rak Europskog parlamenta

  Zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu, Romana Jerković, postala je članica Posebnog odbora za rak Europskog parlamenta. Odbor za rak formalno je osnovan na zadnjoj sjednici Parlamenta, a bavit će se dugoročnom strategijom borbe protiv raka, s naglaskom na važnost rane prevencije i pravodobnih preventivnih pregleda, što su najvažnije poluge za liječenje raka, ali i reguliranjem okoliša, kako bi njegov negativan utjecaj na zdravlje ljudi bio minimaliziran. Cilj koji se nametnuo u ovoj godini jest ispriječiti da pandemija COVID-19 nastavi negativno utjecati na liječenje oboljelih od raka i osigurati visoku kvaltetu skbi svih onkoloških pacijenata.

  “Drago mi je što sam postala članica Posebnog odbora za rak, kao liječnici i znanstvenici, ali i kao nekome duboko svjesnom posljedica koje rak ostavlja za sobom, od zdravstvenih i emocionalnih tragedija za obitelj i društvo pa do onih ekonomskih i u konačnici egzistencijalnih. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije rak godišnje ubije više od 9,5 milijuna ljudi, što znači da svakoga dana od raka umre 26.000 osoba. Pogođen može biti baš svatko, a vjerojatan je daljnji rast smrtnosti pa upravo zajednička borba protiv karcinoma može dati i najbolje rezultate,” rekla je zastupnica Jerković.

  “Rad Posebnog odbora na prevenciji bit će iznimno važan i za nas u Hrvatskoj. Naime, kod nas godišnje od raka umire oko 11.000 tisuća ljudi, a oboli njih oko 23.000. Posebno zabrinjava što je Hrvatska pri vrhu zemalja Europske unije prema broju oboljelih i umrlih od karcinoma. Mi smo na visokom drugom mjestu, a ispred nas je samo Mađarska,” upozorila je zastupnica Jerković.

  Zastupnica također podsjeća da prevencija može bitno utjecati na ishod liječenja karcinoma i smanjiti smrtnost.

  “U Hrvatskoj smo imali tri programa preventivnih pregleda za rano otkrivanje karcinoma, za rak debelog crijeva, rak dojke, najčešći rak žena u nas, te za rak vrata maternice. Nažalost, 2016. godine Vlada je ukinula probir raka vrata maternice. Mislim da je odluka o ukidanju programa zbog nedovoljnog odaziva žena bila nepromišljena i da je učinila veliku štetu. Naime, taj je preventivni program davao jako dobar rezultat i od studenog 2012. do studenog 2015. godine zahvaljujući njemu smanjila se incidencija raka vrata maternice za 18%! Godine 2015. broj oboljelih žena prvi put je put bio ispod 300 – iznosio je 280, da bi se nakon ukidanja popeo na 319. Zato ne mogu dovoljno naglastiti važnost probira,” poručila je zastupnica Jerković.

  Mandat Posebnog odbora za rak uspostavljen je na 12 mjeseci, a postat će platforma putem koje treba omogućiti bitno veću vidljivost onkoloških istraživanja, stvaranje europskog plana za borbu protiv raka te europskih strategija za onkološku prevenciju i za rano otkrivanje karcinoma. Istraživanja pokazuju da se 40% svih karcinoma može spriječiti pa je upravo zato borba protiv raka jedan od zdravstvenih prioriteta Europske unije. Posebni odbor za rak objedinit će sve raspoložive resurse i sva znanja te doprinijeti radu Europskog Plana za borbu protiv raka (Europe’s Beating Cancer Plan) čije je predstavljanje Europska komisija najavila do kraja ove godine i važan je pokazatelj europske namjere sustavne dugogodišnje borbe protiv raka.