Romana Jerković i Sanja Radolović: Jednaka zdravstvena zaštita za sve

  SDP-ove kandidatkinje na europskim izborima Romana Jerković i Sanja Radolović poručile su u četvrtak da će se boriti za jednaku, laku i brzo dostupnu zdravstvenu zaštitu svim građanima po načelima socijalne jednakosti, te za javno financirano i kvalitetno obrazovanje koje mladima otvara perspektivu da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj.

  “Danas se moramo boriti da standarde EU dovedemo u Hrvatsku, a europski izbori odličan su trenutak da kao socijaldemokrati s građanima sklopimo novi društveni ugovor koji će podrazumijevati Europu jednakosti i pravednosti.”

  jerković

  “Danas se moramo boriti da standarde EU dovedemo u Hrvatsku, a europski izbori odličan su trenutak da kao socijaldemokrati s građanima sklopimo novi društveni ugovor koji će podrazumijevati Europu jednakosti i pravednosti”, kazala je Jerković na konferenciji za novinare.

  Pojasnila je kako to podrazumijeva “minimalne plaće u cijeloj Europi, Europu za mnoge, a ne samo za manjinu, Europu koja predvodi borbu u očuvanju zaštite okoliša”.

  Zdravlje ne smije biti roba koja ima cijenu

  “Zdravstvo u Hrvatskoj je primjer socijalne nejednakosti i nepravde i zdravlje ne smije biti roba koja ima cijenu“, kazala je Jerković, ocijenivši da su hrvatski građani u neravnopravnom položaju ovisno o imovinskom statusu, ali i o tome u kojem dijelu države žive. Zdravstvo u socijalnoj državi mora biti dostupno svima, a Hrvatska je, po istraživanjima, pala u dostupnosti zdravstvenih usluga i ishodima liječenja, naglasila je.

  Istaknula je i kako se SDP protivi “privatizaciji primarne zdravstvene zaštite”, zauzima se za smanjenje listi čekanja u bolnicama, za bolje plaće liječnika te medicinskih sestara i tehničara. “Bez obzira na imovinski status i gdje žive, u sustavu javnog zdravstva mora postojati zlatni standard, što znači da svi građani moraju dobiti optimalnu zdravstvenu skrb i njegu, po principu socijalne solidarnosti, bez dodatnih opterećenja i participacija za pacijente“, zaključila je.

  Radolović je poručila da će se SDP i dalje zalagati za javno financirano i kvalitetno obrazovanje kako bi mladim ljudima otvorili perspektivu da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj umjesto što im se prijeti da će im troškovi obrazovanja biti naplaćeni odu li tamo gdje su im bolji uvjeti života i rada.

  Kurikuralna reforma svela se na uvođenje tableta u škole

  Za kurikruralnu reformu rekla je da se svela “samo na uvođenje tableta u škole”, da je sve ono dobro što je u toj reformi pripremila SDP-ova vlada naprasno prekinuto kada je HDZ s “pripadnicima ekstremne desnice Hrvatsku želio vratiti u srednji vijek”.

   “Oni kroz povijesni kurikulum u školama žele veličati ustaštvo i učiti našu djecu da je Jasenovac pozitivna povijesna priča, a SDP, ali ni građani to neće nikada dopustiti, što je pokazao i prosvjed 50 tisuća građana koji su se okupili na prosvjedu kojim su podržali našu reformu.“

  Radolović je naglasila i najavila da će se SDP nastaviti zalagati za obvezno srednjoškolsko obrazovanje.

  CIJELU PRESSICU POGLEDAJTE OVDJE!

  Izvor: HINA\SDP