Sabor ratificirao Istanbulsku konvenciju!

  Hrvatski Sabor danas je izglasao Istanbulsku konvenciju.

  Nakon što je prošlo 400 dana otkad je SDP uputio u saborsku proceduru Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, ona je danas usvojena sa 110 glasova za, 2 suzdržana i 30 protiv.

  Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poslije glasovanja o ratifikaciji, u izjavi za medije je rekao kako su se potvrdila njegova očekivanja da će ona biti potvrđena sa više od dvotrećinskom većinom, što je, kako je ocijenio, znak  da je u hrvatskom društvu postignut konsenzus oko jednog bitnog pitanja.

  “Nadam se da neće biti daljnjih kompromisa s onima koji su Istanbulsku konvenciju koristili za utjecaj na vlast i donošenje drugih odluka koje se tiču slobode pojedinca,  poput primjerice prava žena na izbor, pravo na medicinski potpomgnutu oplodnju, prava istospolnih zajednica i sl. “

   

  Osvrnuo se i na pokušaj izglasavanja opoziva potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, rekavši kako je glasovanje u Saboru pokazalo na ovom pitanju vrlo tanku većinu vladajućih.

  “Rekao sam na početku da imamo između između 70 i 73 glasa, imali smo 71. Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ocjenjujemo da svi agrumenti koje smo iznijeli mi i kolege iz oporbe, da su bili točni jer smo dobili sve glasove oporbe. Zadovoljni smo s brojkom, mogli smo imati još jedan ili dva glasa, ali zastupnici iz objektivnih razloga nisu mogli doći.”

  Upitan za komentar na moguće podjele u HDZ-u zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, Bauk je rekao:

  “Što se tiče razlika koje smo vidjeli u rapravi oko Istanbulske konvencije, u HDZ -u se radi o većim razlikama nego u bilo kojoj drugoj stranci, no na njima je da prevladaju takve razlike. Nekoliko je mogućih scenarija pa tako i onaj da smijene predsjednika ili ga izbace iz stranke i kao da ga nikad nije bilo, što su već radili. HDZ bi trebao prestati podilaziti desnici i koketirati s ekstremnim desničarskim politikama. Nadam se da će u budućnosti biti na tragu ostalih stranaka demokršćanskih vrijednosti, odnosno na braniku ljudskih prava, a ne da koketiraju s onima onih koji su na tragu gušenja tih prava.”