U Saboru rasprava o SDP-ovom prijedlogu zakona o prekidu trudnoće: Sustav ponižava ženu i dopušta da pati!

  Posljednjih dana svjedočimo slučaju u kojem zdravstveni sustav ponižava ženu i dopušta da pati, a država bi trebala činiti upravo suprotno, osigurati i omogućiti zdravstvenu skrb, rekla je potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac koja je sabornici predstavila SDP-ov prijedlog zakon o prekidu trudnoće.

  Svjedočimo i tome kako se Vlada koja je dužna osigurati funkcioniranje pravnog poretka besramno oglušuje na odluke Ustavnog suda i potiče na kršenje zakona. I u konačnici, posljednjih dana država poništava pravo žena na samoodređenje, što bi trebao biti, i u mnogim uređenim društvima i državama i jest, civilizacijski doseg našeg doba.

  I s pravom bi se mogli pitati, ako ova Vlada nije u stanju omogućiti zdravstvenu skrb svojim građanima, ako pokazuje nemar prema provedbi zakona i ako je potpuno neosjetljiva na ljudska prava, čemu nam ova Vlada uopće i služi?

  Ali ne traje to samo zadnjih dana. Već i vrapci na grani znaju da se postojeći Zakon koji omogućava prekid trudnoće, u praksi ne provodi. A zašto? Jer Vlada zatvara oči na sve jača konzervativna kretanja u društvu, ne reagira na pravi način i mrtvo hladno dopušta da zbog toga ne funkcionira zdravstveni sustav.

  Ova Vlada preplavljena strahom od gubitka glasova boji se suprotstaviti ne puzajućen, nego marširajućem konzervativizmu i to je dubinski krivo. HDZ-ova Vlada, ne reagira ni na tzv. „molitelje“ pred bolnicama, ne reagira na priziv savjesti koji ponegdje imaju cijele bolnice, a u popodnevnom terminu ti isti doktori pobačaje obavljaju privatno. Ne reagira ni na maltretiranje i vrijeđanje žena koje se odluče na prekid trudnoće, ne reagira se ni na kršenje i opstrukciju zakona, ne reagira na loš zdravstveni sustav, ne reagira na ništa, osim u jednom slučaju… kada je to prisiljena činiti pod pritiskom javnosti. Ponavljam opet pitanje, čemu nam služi takva Vlada?

  Takav stav Vlade stvorio je društvenu klimu i takvo javno zdravstvo u kojem se žene šalje da svoje pravo realiziraju u drugoj državi. I umjesto da u svojoj državi imaju pravo na reproduktivno zdravlje, na kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, na informiranost i na samoodređenje, žene u Hrvatskoj dobivaju poniženje i poruku da su manje vrijedne – drugotne.

  Dostupnost reproduktivnih prava otežana je na svim razinama zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Nedostaje i 61 ginekološki tim, prema procjenama 450.000 žena u Hrvatskoj nema pristup primarnoj ginekološkoj skrbi. Kakva je ovo država?!

  Prekid trudnoće nije dostupan. Nije dostupan jer žene ne dobivaju prave i pravovremene informacije može li se, kako, kada i gdje obaviti zahvat. Nije dostupan jer u prosjeku kosta 2.500 kn, jer ga žene ne mogu platiti, jer se cijene razlikuju, i ne samo to, kontinuirano rastu, što dovodi u pitanje cijelo javno zdravstvo. Nije dostupan jer se 60 posto liječnika poziva na priziv savjesti, jer se u 5 bolnica svi liječnici u priziva savjesti, premda je uloga javnog zdravstva da osigura u svim bolnicama ovu vrstu usluge imajući u vidu da pojedini liječnici, mogu imati priziv savjesti, ali ne svi. To je potvrda da je HDZ dopustio na ovom pitanju da konzervativne društvene kretnje upravljaju javnim zdravstvom u jednoj sekularnoj državi.

  Ponavljam još posljednji put pitanje, čemu uopće služi ova Vlada? E pa vidite, nama nije svejedno. Mi ne želimo gledati da naše sugrađanke moraju odlaziti u drugu državu po medicinske usluge koje im je naša trebala pružiti. Mi ne želimo gledati kako se zakoni ne provode, i da se na Ustavni sud već posljednjih pet godina odmahuje rukom zbog sitnih stranačkih interesa. Mi ne želimo promatrati sa strane kako se Vlada, u strahu od gubitka šačice glasova na izborima, ne usudi polemizirati s konzervativnim snagama u Hrvatskoj koje ovo pitanje ne promatraju ni kao zdravstveno, niti pravno, a niti kao dio ljudskih prava.

  Mi ne želimo sudjelovati u tome da se ne provođenjem zakona ugrožava zdravlje žena, narušava ugled zdravstvenog sustava i svih onih liječnika koji poštuju i provode zakone i pritom obnašaju svoju dužnost liječenja i pomoći pacijentima. Mi ne želimo podržavati praksu u kojoj Vlada radi svoj posao samo jer je suočena s pritiskom javnosti.

  Naša je obaveza da se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju borimo za prava naših građana, za zdravstveni sustav kojeg svi plaćamo i koji mora jamčiti zdravstvenu zaštitu i skrb. Naša je obaveza da se borimo za pravo žene na samoodređenje, za pravo žene da planira obitelj, da izabere hoće li, kada i s kim zasnovati obitelj i roditi djecu, ali i za pravo žene da odluči i hoće li prekinuti trudnoću. Naša je obaveza da kontinuirano tjeramo Vladu da radi svoj posao, da napokon postupi u skladu s Ustavnim sudom, da osuvremeni zakon, da omogući ženama pristup informaciji, edukaciji, kontracepciji i prekidu trudnoće na zahtjev. Bez odugovlačenja, bez pitanja, bez odvraćanja i bez dezinformiranja. Poštujući njenu privatnost i dostojanstvo.

  Naša je obaveza i predlagati zakone, ako to već ne radi Vlada. I zato predlažemo Zakon o medicinskom postupku prekida trudnoće koji štiti i unaprjeđuje reproduktivno zdravlje žena. Naš prijedlog ima nekoliko temeljnih zahtjeva: Zahtijevamo uvođenje obavezne edukacije o spolno odgovornom ponašanju, reproduktivnom zdravlju i planiranju obitelji u škole. Smatramo da je to prvi i ključni mehanizam u sprječavanju spolno prenosivih bolesti, neželjenih trudnoća i pobačaja.

  Uz edukaciju, drugi ključni mehanizam odgovornog planiranja obitelji i zaštite reproduktivnog zdravlja je prevencija neželjene trudnoće putem sterilizacije ili kontracepcije. Kako bi se osigurala dostupnost kontracepcije, predlažemo da troškove preuzme HZZO.

  I na kraju, ako se žena iz nekog razloga, u koje nemamo pravo ulaziti, odluči na prekid trudnoće, država joj je dužna bez odugovlačenja, propitkivanja i otežavanja osigurati dostupan, siguran i kvalitetan pobačaj, kao i to da joj se prije, tijekom i nakon postupka pruže sve potrebne, točne i znanstveno utemeljene informacije.

  Tražimo da medicinski postupak prekida trudnoće bude dostupan u svim bolnicama (koje imaju odjele ginekologije i porodništva). Obvezujemo ustanove da osiguraju dovoljan broj liječnika koji obavljaju ovaj zahvat, a ne da se cijele bolnice pozivaju na priziv savjesti. Tražimo da u svim specijaliziranim javno zdravstvenim ustanovama ženi bude dostupan i ponuđen na izbor neinvazivan medikamentozni prekid trudnoće do 9. tjedna gestacijske dobi.

  Tražimo da troškove prekida trudnoće na zahtjev žene u specijaliziranim javno zdravstvenim ustanovama snosi država, a ne žena.

  Poštovane kolegice i kolege, svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na zaštitu i unaprjeđenje svojih reproduktivnih prava, a država je dužna osigurati joj potpunu zdravstvenu skrb. Dužna joj je osigurati skrb kao sekularna država, vođena medicinskom znanošću, a ne konzervativnim stavovima u javnom zdravstvu.

  Dužna je zaštititi reproduktivno zdravlje žena, njihova temeljna ljudska prava i ustavna prava, pravno na privatnost, prava na dostojanstvo. Jer ako to sve nije u stanju, onda ćemo s pravom postaviti pitanje, čemu nam uopće služi država?

  Mi, oporba, progresivna oporba, saborski zastupnici i zastupnice, ne dopuštamo da na ovom pitanju Vlada pokazuje svoju nebrigu o zdravstvu, svoju nehajnost kad je u pitanju provedba zakona ove države i svoj strah od sukoba s konzervativnim društvenim skupinama. Koristit ćemo sve mogućnosti da natjeramo Vladu da se ovaj Zakon osuvremeni i počinje u potpunosti provoditi kao što to priliči pravnoj državi i naprednom društvu, a da oni koji ga samostalno odlučuju interpretirati i odbijaju po njemu postupati za to i odgovaraju.

  Zadatak, društvena misija SDP-a i drugih progresivnih političkih stranaka koje nas u ovome podržavaju je da kažemo DOSTA nebrizi i nemaru Vlade, da podupremo sve zahtjeve i inicijative nevladinih i ženskih udruga koje kontinuirano ukazuju na probleme, koje žene u Hrvatskoj imaju kad su u pitanju njihova reproduktivna prava, da se pridružimo njihovoj borbi i da ovdje, u
  političkom prostoru, budemo njihov glas – glas za prava žena, glas za ljudska prava, glas za modernu, civiliziranu i slobodnu Hrvatsku.

  Nakon godina ponižavanja žena, došlo je vrijeme da se Hrvatska javno opredijeli za poštivanje žena.