SDP-ovi eurozastupnici traže uvođenje mjera za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja

  SDP-ovi eurozastupnici Predrag Fred Matić i Tonino Picula iskazali su zabrinutost zbog dramatičnog porasta slučajeva nasilja u obitelji uzrokovanog epidemijom koronavirusa u zemljama članicama Europske unije. Mišljenja su da države članice i Europska komisija trebaju uvesti posebne mjere zaštite učinkovitih i potencijalnih žrtava nasilja u obitelji.

  Francuska državna tajnica za ravnopravnost spolova, Marlène Schiappa otkrila je da se nasilje u obitelji u Francuskoj povećalo za 32% u jednom tjednu, a samo u Parizu poraslo je za čak 36%. S pravom je istaknula da je rješavanje situacije postalo teže, pa je čak i broj hitne pomoći za prijavu zlostavljanja u obitelji primio manji broj poziva zbog činjenice da su tijekom karantene “žrtve u zatvoru sa zlostavljačima”.

  Druga država članica, odnosno mađarska vlada iskoristila je pandemiju da bi Parlament krenuo u postupak odbacivanja Istanbulske konvencije. Zamjenik premijera g. Zsolt Semjén tvrdio je da, iako vlada želi ukloniti nasilje, cilj Istanbulske konvencije je eliminirati obitelji.

  Međutim, porast nasilja u obitelji dramatičan je razvoj u svim državama članicama. Zbog zaključavanja smanjuje se tolerancija u mnogim obiteljima, funkcionira i državne agencije i organizacije civilnog društva, a žrtve imaju manje mogućnosti tražiti zaštitu. Europska komisija uvijek je bila čvrsto opredijeljena za borbu protiv obiteljskog nasilja. Zaključavanje koje je rezultiralo pandemijom, međutim, to pitanje postavlja na ozbiljniju razinu nego ikad prije.

  Stoga su 123 člana Europskog parlamenta, uključujući Matića i Piculu, od Europske komisije zatražili da se poduzmu potrebne mjere kako bi se ograničilo nasilje u obitelji u svim državama članicama, da ih se natjera da ratificiraju Istanbulski ugovor i učine sve napore u zaštiti temeljnih prava građana.

  „Danas smo predsjednici Europske komisije uputili pismo kojim zajednički zahtijevamo uvođenje posebnih mjera za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Pandemija je mnoge žrtve izložila povećanom riziku, a prve brojke pokazuju da je broj slučajeva porastao za do čak 36 posto. Posebno žalosti kako je mađarska vlada krizu iskoristila kako bi odbacila primjenu Istanbulske konvencije u toj zemlji, ali pokušala opstruirati i njezinu primjenu u ostatku EU,“ rekao je Picula.