SDP-ovi gradonačelnici: Dalmatinci nisu građani drugog reda – smanjite PDV na struju s 13 na 5 posto!

U utorak se u središnjici SDP-a u Splitu održala konferencija za medije na kojoj su Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča, Ante Bilić, gradonačelnik Trogira te Damir Barbir, predsjednik SDP-a Split, predstavili SDP-ov prijedlog smanjenja PDV-a na struju s 13 na 5 posto koji je u obliku amandmana stranka uputila u saborsku proceduru.

“Stanovnici Dalmacije, pogotovo otoka, tijekom trajanja sezone su zakinuti na način da plaćaju skuplju cijenu hrane, 20-30 posto, za što možemo reći da plaćamo danak turizma. Dolazi nam zima koja će biti teška uslijed velike inflacije i energetske krize, u kojoj očekujemo da će stanovnici Dalmacije zbog nepotpunih i nepravednih mjera Vlade plaćati veću cijenu električne energije. Smatramo da takav “sveobuhvatan i snažan paket” nije primjenjiv za sve stanovnike ove zemlje, a pogotovo ne stanovnike Dalmacije, koji nemaju mogućnost da se griju nikako drukčije nego na struju. Očekujemo da će upravo toga cijene grijanja biti dosta veće.

Mi kao SDP smo Vladu upozoravali više puta na ovu nelogičnost nakon što su mjere izašle. Predlagali smo da unutar paketa mjera bude izvršena korekcija PDV-a na električnu energiju s 13 na 5 posto. Kako je to odbijeno, SDP je najavio amandman na prijedlog zakona o PDV-u, to smo stavili u proceduru. Poruka je jasna: građani Dalmacije ne mogu biti građani drugog reda zbog toga što nemaju mogućnost odabira sredstva grijanja, nego je to samo električna energija. I tražimo od Vlade hitne mjere, da našim sugrađanima ove godine izađu u susret”, rekla je Ivana Marković.

Ante Bilić naveo je da su upozorili na to kada su izašle prve mjere, da je jednostavno diskriminirajuće da se određene mjere ne odnose jednako na sve građane, odnosno svi koji se griju na struju su zakinuti jer su limitirani potrošnjom na 2.500 kilovata, dok oni koji se griju na toplanu, plin nisu limitirani.

“To je ono što nas smeta. Prosječna obitelj u Dalmaciji koja se grije troši otprilike 6.000 kilovata. Jednostavno ćemo plaćati 50 posto veću cijenu od svih drugih. A i samim prijedlogom izmjena zakona o PDV-u Vlada je opet diskriminirala sve one koji se griju na struju, jer su predložili smanjenje PDV-a na plin, koji je već bio do 31. ožujka dogodine”, rekao je Bilić.

Mišo Krstičević upozorio je da je inflacija mnogo veća od one brojku koju vladajući prezentiraju i da mirovine ne mogu pratiti rast inflacije.

“Kad imate inflaciju koja je veća od 10-12 posto, nikada iznos mirovina ne prati iznos inflacije. I zato prijedlog SDP-a ide u smjeru da se na polugodišnjoj razini kao indeks porasta mirovine uzme upravo onaj viši indeks i to u 100 postotnom iznosu. Znači, ako je inflacija 15 posto, onda i porast mirovina mora biti 15 posto. Time ćemo održati jednakost u društvu i sačuvati određeni standard koji su prije imali. Ne možemo pristati na to da živimo u društvu u kojem se standard najranjivijih snižava iz dana u dan.

Vlada je također u nepovoljan položaj stavila one koji se griju na lož ulje. I koliko god se opravdavali da će HEP na sebe preuzeti određeno sufinanciranje i teret poskupljenja električne energije, ljude koji se griju na lož ulje ostavit će bez ikakvih subvencija, a znamo da rast tog energenta itekako postoji.

Svi su znali da inflacija dolazi, ali Vlada je to predugo negirala. SDP je prvi predložio mjere, ništa se nije dogodilo. Predložili smo ih i drugi put i treći put. Tek onda su preuzeli neke naše mjere parcijalno. I opet nisu uspjeli sačuvati standard građana. Aljkavost njihovih mjera odražava se u tome da su neke ostavili u nepovoljnom položaju”, rekao je Krstičević.

(foto: Ivana Ivanović)