SDP Osijek: Olakšajte život našim umirovljenicima!

  Umirovljenici u Hrvatskoj i Osijeku suočeni su s predugim listama čekanja na smještaj u domove za starije i nemoćne osobe. Čekanje od sedam, deset ili dvanaest godina realnost je za stotine naših starijih sugrađana koji se pitaju hoće li dočekati svoj red u domu. Sustavno rješenje ovoga problema imalo bi puno više dugoročnih učinaka od jednokratnih isplata kojima Vlada RH na neuvjerljiv način prikazuje tobožnju brigu o umirovljenicima koji su pritisnuti sve jačom inflacijom.

  Trenutnoj gradskoj vlasti, slijedom navedenoga, postavljamo vrlo jednostavno i jasno pitanje – kada će biti proširen Dom za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici? Podsjećamo da je izgradnja dodatnog paviljona još jedno od neispunjenih predizbornih obećanja gradonačelnika koji je već duboko zagazio u drugu polovicu mandata. Dakle – kada?

  Ovome želimo dodati još nekoliko podataka koje je javnost dužna znati. Proračunska izdvajanja u 2022. godini za stavku koja se odnosi na skrb za starije i nemoćne smanjena je u odnosu na 2021. godinu. SDP smatra da je smanjivanje izdvajanja u ovoj kategoriji neosjetljivo i
  neprihvatljivo, posebice uzimajući u obzir rastuće troškove života koje najviše osjete najsiromašniji slojevi stanovništva.

  S druge strane, izdvajanje za proračunsku stavku „aktivnosti informiranja i protokola“ gradonačelnika u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu gotovo je udvostručeno i povećano za milijun kuna ili preko 130.000 eura! Pitamo se koliko naših umirovljenika i socijalno ugroženih građana živi bolje zahvaljujući pojačanom izdvajanju gradske uprave za (samo)propagandu.

  Uz to, problem s kojim nam se obraćaju umirovljenici tiče se i ukinute mjere pomoći u kući koju je provodilo GD Crvenog križa Osijek. Ova mjera pružala je značajnu pomoć našim starijim sugrađanima koji nisu u mogućnosti obavljati kućne poslove, a njezinim ukidanjem značajno je otežano normalno funkcioniranje dijelu naših sugrađana treće životne dobi. Apeliramo na nadležne da preispitaju svoje odluke i olakšaju živote našim umirovljenicima.