SDP podnosi zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

  Zakonom o udomiteljstvu, koji je izglasan u prosincu 2018., nije dopušteno udomljavanje registriranim partnerima. SDP je tada uputio amandman kojim bi se to ispravilo, ali Vlada ga je odbila.

  “Ne postoji niti jedan realni element koji je Vlada dala da osobe u registriranom partnerstvu ne mogu biti udomitelji. Niti jedan građanin ne smije biti diskriminiran.” – Sabina Glasovac

  Zato su saborski zastupnici Sabina Glasovac i Peđa Grbin, uz 33 potpisa, od čega najviše iz SDP-a, podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti ovog Zakona. Ustavni sud nije obavezan odgovarati na prijedloge za ocjenu ustavnosti, a u slučaju zahtjeva mora ocijenjivati ustavnost. Upravo zato su se SDP-ovi zastupnici odlučili uputiti zahtjev, a ne prijedlog kako su to najavile učiniti neke druge stranke.

  SDP PODNOSI ZAHTJEV ZA OCJENOM USTAVNOSTI ZAKONA O UDOMITELJSTVU

  [SDP PODNOSI ZAHTJEV ZA OCJENOM USTAVNOSTI ZAKONA O UDOMITELJSTVU]Zakon o udomiteljstvu istospolnim partnerima onemogućava pružanje udomiteljstva, bez obzira radilo se o djeci ili o starijim osobama. Pokušali smo ukazati da se tim činom diskriminira jedna grupacija građana, i to ne one pripadnike LGBTIQ zajednice koji su samci, nego one koji žive u zakonom registriranom partnerstvu. Vlada je odbila naše amandmane, tvrdeći da radi u najboljem interesu djece, no mi smatramo da postoji preveliki broj djece koji nažalost žive u domovima. Djeca bi bila sretnija da im država omogući veću šansu za obitelj koja će im moći pružiti dom i toplinu. Naš zahtjev podržalo je 33 saborskih zastupnika iz SDP-a, HSS-a, stranke Demokrati, Kluba nezavisnih zastupnika i Kluba nacionalnih manjina.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 22. veljače 2019.

  “Nadamo se da ovaj predmet neće dugo stajati u ladici i da će Ustavni sud o njemu pravovremeno odlučivati.” – Peđa Grbin. 

  Upozorio je kako je isključivanjem formalnih i neformalnih životnih partnera iz udomljavanja povrijeđen niz odredbi Ustava, ali i prava Europske unije, jer se izuzeće ne odnosi samo na hrvatske građane, već i na građane Europske unije.

  “Prije nekoliko desetaka godina borili smo se protiv fašizma. Danas je i ovo antifašistička borba, borba za svakog čovjeka i borba protiv diskriminacije!” – Sabina Glasovac

  Zahtjev za ocjenu ustavnosti potpisala su 33 zastupnika. Od njih je 25 iz SDP-a, dok ih osam dolazi iz drugih stranaka te redova nezavisnih zastupnika i manjina. Zahtjev su dodatno potpisali SDSS-ov Boris Milošević, zastupnika talijanske manjine Furio Radin, HSS-ovi Željko Lenart i Davor Vlaović, Mirando Mrsić iz Demokrata te tri neovisna zastupnika – Marko Vučetić, Tomislav Žagar i Bojan Glavašević.