SDP podržao peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

  Inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), koja prikuplja potpise na peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja i povećanja cenzusa, podržali su u utorak čelnici HSU-ovih partnera iz SDP-a Davor Bernardić i HSS-a Krešo Beljak, te saborski zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić.

  Trenutna je situacija oko cenzusa da osigurane osobe mogu ostvariti pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja (DZO) na teret državnog proračuna ako njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu obitelji, mjesečno ne prelazi iznos od 1516 kuna ili 1939 kuna za osiguranika samca.

  HSU predlaže povećanje cenzusa na 1830 kuna za članove obitelji, odnosno 2340 kuna za samce, te godišnje usklađivanje cenzusa s povećanjem plaća, odnosno mirovina.

   

  Podrška peticiji za podizanje cenzusa o dopunskom osiguranju

  Milijun ljudi danas živi u siromaštvu, a pola od toga su umirovljenici. Zato smo dali podršku peticiji za podizanje cenzusa o dopunskom zdravstvenom osiguranju, koji se nije mijenjao posljednjih 15 godina. Imamo slučajeve u kojima je umirovljenicima dignuta mirovina za 7 ili 10 kuna, zbog čega moraju platiti dopunsko osiguranje 70 kuna, što je veliki udarac na njihov budžet.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Utorak, 3. prosinca 2019.

   

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da su podržali inicijativu jer se cenzus nije mijenjao zadnjih 15 godina, a troškovi života umirovljenika su drastično porasli.

  “Mi u SDP-u, zajedno s našim koalicijskim partnerima, nećemo odustati od plana za povećanje mirovina i vraćanja dostojanstva umirovljenicima. Ovo je jedna u nizu inicijativa u skladu s time, predložit ćemo niz zakonskih rješenja i prijedloga za poboljšanje statusa umirovljenika u Hrvatskoj”, istaknuo je Bernardić.

  Također je upozorio da su dugovi u zdravstvu “eksplodirali”, a liste čekanja su tolike da mnogi stariji građani ni ne dođu na red. “Veledrogerije su prijetile obustavom lijekova, praktički je cijeli zdravstveni sustav pred kolapsom”, rekao je.

  “Za to je odgovorna ova Vlada jer imaju politiku tihe privatizacije zdravstva”, tvrdi Bernardić dodajući da većina umirovljenika ne može plaćati zdravstvene usluge kod privatnika.

  Izjavio je i kako je premijer Andrej Plenković zaslužan za kaos u državi, kao i za to što djeca nisu išla u školu više od mjesec dana, a obrazovna reforma praktički ne postoji.

  “Plenkovićev je poraz što je izazvao kaos u državi, što djeca nisu išla u školu više od mjesec dana, što obrazovna reforma ‘de facto’ ne postoji. Zdravstveni sustav je pred kolapsom, u policiji stanje nikad nije bilo gore, šverceri oružja šeću po vojnim bazama, pravosuđe je u potpunom rasulu, DORH ne funkcionira, a zbog korupcije i sumnje u korupciju pola Vlade moralo je otići ovo ljeto”, poručio je Bernardić prilikom potpisivanja peticije HSU-a za povećanjem cenzusa dopunskog zdravstvenog osiguranja na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

   

   

   

  Komentirajući jučerašnji sporazum sa sindikatima i prekid štrajka, rekao je da je SDP-u prije svega drago da je prekinuta agonija u kojoj su trpjela djeca i njihovi roditelji.

  “Moj je dojam da je Plenković prevario sindikate, jer će povećanje koeficijenata u potpunosti uslijediti tek 2021. godine. Sindikati su se borili hrabro, mislim da je svima u interesu bilo da se djeca što prije vrate u školu”, kazao je Bernardić.

  Dodao je kako se obrazovna reforma svela na nabavku jefitnih tableta, od kojih, kako tvrdi, pola ni ne radi.

  Za to što su i dalje brojni problemi u školskom sustavu, na što su upozoravali i sindikati, a što je potvrđeno i standardno lošim rezultatom na PISA testovima, najodgovorniji su predsjednik Vlade Plenković i resorna ministrica Blaženka Divjak”, ustvrdio je Bernardić.

  Ne smijeni li ministricu Divjak, rekao je, Plenković će pokazati da je “zapravo ucijenjen od strane HNS-a, te da se panično boji izbora”.