SDP za potpunu legalizaciju marihuane i omogućavanje uzgoja industrijske konoplje

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je u četvrtak da se u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se zauzeo za potpunu legalizaciju marihuane.

  [ZA POTPUNU LEGALIZACIJU MARIHUANE]Hrvatska ima izvrsnu klimu, veliku količinu obradivih površina, na dobrom je…

  Objavljuje SDP HrvatskeČetvrtak, 14. ožujka 2019.

   

  Smatram da bi legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvarili dodatni rast i prihode koji bi mogli usmjeravati u otvaranje novih radnih mjesta, rezultat legalizacije marihuane bio bi dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i BDP-a“, izjavio je Bernardić u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

  Podsjetio je da Sabor još čeka konačan tekst izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, koji je prvo čitanje prošao koncem prošle godine, a temeljem kojega industrijska konoplja više ne bi bila na popisu biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

  ZA POTPUNU LEGALIZACIJU MARIHUANE

  [SDP JE ZA POTPUNU LEGALIZACIJU MARIHUANE]Industrijsku konoplju dopušteno je uzgajati samo u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje, pri čemu je moguće koristiti sjeme i cvijet, dok se ostatak biljke mora uništiti. Naši proizvođači se stalno žale kako su stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na proizvođače ostalih članica EU, koji mogu koristiti cijelu biljku i tako stvoriti dodatni prihod. Zašto da na tome masno zarađuju svi, samo ne mi? Hrvatska je u idealnoj poziciji što se tiče potencijala proizvodnje. Obzirom na pozitivna iskustva brojnih država, trebalo bi omogućiti potpunu legalizaciju marihuane i u rekreativne svrhe. Legalizacijom i liberalizacijom ostvarit ćemo dodatni rast i prihode koje bi mogli usmjeravati u otvaranje novih radnih mjesta. Rezultat toga je dodatni razvoj turističkog sektora, poljoprivredne proizvodnje i rast BDP-a.

  Objavljuje Davor Bernardić u Četvrtak, 14. ožujka 2019.

   

  Sad je sredina ožujka, a zakona nema pa mnogi odustaju od proizvodnje, a proizvođači koji se i dalje time bave žale se da su u nepovoljnijem položaju od kolega iz EU jer ne mogu koristiti cijelu biljku u proizvodnji, objasnio je Bernardić te je naveo da su površine pod konopljom pale s 2.500 hekatra, koliko ih je bilo 2014. na svega tisuću hekatra u 2016.

  Stav je SDP-a da za uzgoj industrijske konoplje ima velik broj jakih argumenata – plasman nije upitan jer je potražnja veća od ponude, dugoročno nema straha od zasićenja tržišta, a biljka se može koristiti za preradu više desetetaka tisuća proizvoda. Hrvatska je danas u idealnoj poziciji za proizvodnju, ima odličnu klimu, puno obradivih površina, na dobrom je geostarteškom položaju, članica je EU. Zbog svega toga otvara nam se prostor da postanemo lider EU u najbrže rastućem biznisu, proizvodnji kanabisa“, ustvrdio je Bernardić, držeći kako ne bi smjeli dopustiti da od te proizvodnje zarađuju drugi.

  Turistička smo zemlja, s obzirom na pozitivna iskustva drugih zemalja, trebalo bi u kontekstu razvoja biznisa vezanog uz proizvodnju industrijske konoplje staviti na dnevni red i potpuno legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe“, poručio je predsjednik SDP-a.