SDP predložio zakon po kojem bi se ukinulo plaćanje cestarine za vozila koja prevoze osobe s invaliditetom

  SDP-ov saborski klub najavio je u utorak da će predložiti izmjene Zakona o cestama, kojima bi osobe s invaliditetom u potpunosti bile oslobođene plaćanja cestarine, bez obzira čijim se vozilom prevoze.

  Predlažemo pravo na oslobađanje plaćanja cestarine za automobil kojim se prevoze. Time SDP nastavlja borbu za ravnopravnost i ispravlja još jednu nepravdu, kazao je na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik stranke Davor Bernardić.

  Više od pola milijuna osoba s invaliditetom u RH žive na pragu ili ispod granice siromaštva

  Taj SDP-ov zakonski prijedlog, naglasio je, znači kreiranje politike jednakosti u svim pravima, pa tako i u pravu na slobodu kretanja, upozorivši da preko pola milijuna osoba s invaliditetom u Hrvatskoj žive na pragu ili ispod granice siromaštva.

  ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O CESTAMA

  [JAVNI PRIJEVOZ I DALJE NIJE PRISTUPAČAN ZA OSOBE S INVALIDITETOM]Preko pola milijuna naših sugrađana s invaliditetom živi na granici siromaštva. Konvencija o pravima osoba s invaliditetom nas obvezuje da ih kroz zakonodavstvo učinimo vidljivijima i da budu sukreatori politika koje se odnose na njih. Nužno je osigurati pristupačnost u cestovnom prijevozu, jer javni prijevoz i dalje nije pristupačan. Preporuka Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je da se nađu izvori financiranja koji će osigurati dostupan prijevoz svima. Osnivanjem Savjeta za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, SDP će svojim inicijativama u suradnji s udrugama učiniti sve da proces implementacije bude brži i učinkovitiji.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Utorak, 19. ožujka 2019.

   

  Napomenuo je da UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom obvezuje svaku državu da ih kroz zakonodavstvo učini vidljivijima i prisutnijima u društvu, počevši od inkluzivnog obrazovanja, zapošljavanja, do odgovarajuće rehabilitacije, “no nažalost kao društvo u tome smo zakazali”.

  Bernardić je najavio da će SDP, kroz Savjet za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te u suradnji s udrugama, svojim inicijativama činiti sve da proces implementacije UN-ove Konvencije bude brži i učinkovitiji, “a ne da to bude samo još jedan dokument koji smo potpisali”.

  Jednakost za sve, inkluzija na svim područjima, dostupnost, to su preduvjeti da uđemo u društvo onih koji su stvorili civilizacijski normativ u zaštiti ljudskih prava osoba s invaliditetom”, poručio je.

  Plaćanja cestarine osloboditi i osobe s invaliditetom koje nemaju vlastiti automobil

  Saborska zastupnica Marija Alfirev pojasnila je da SDP želi promijeniti Zakon na način da se pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine odnosi i na osobe s invaliditetom koje nemaju vlastiti automobil.

  Sada osobe s invaliditetom koje voze, primjerice, članovi obitelji moraju plaćati cestarinu na autocestama, što smatramo diskriminacijom prema svima onima koji nemaju svoj automobil i to želimo ispraviti. Ako osoba koristi automobil, bez obzira na to u čijem je vlasništvu, treba biti oslobođena plaćanja cestarine”, rekla je. Alfirev.

  Upozorila je i da osobe koje imaju najmanje 80 posto oštećenja donjih ekstremiteta ne mogu koristiti javni prijevoz, ponajprije autobusni koji je trenutno u Hrvatskoj najpovoljniji, na što je zastupničkim pitanjem upozorila ministra prometa Olegu Butkoviću u prosincu prošle godine, ali još nije dobila odgovor.

  Predsjednica SDP-ova Savjeta za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Vesna Škulić ‘plastično’ je objasnila situaciju da, ako nema automobil, mora nekoga zamoliti da je odveze do Zadra, što ju stoji više od tisuću kuna jer mora platiti dvije kune po kilometru i cestarinu. Upozorila je da ne postoji nijedan prilagođeni autobus s podiznom rampom, a vlakom može samo do Knina, iako od tamo nema nijedan autobus koji je može odvesti do Zadra, što znači da do Zadra može doći samo osobnim automobilom.