SDP u proceduru uputio prijedlog za istražno povjerenstvo o EU fondovima

  Oporbene stranke objavile su u četvrtak da su, potaknute aferom Softver, u saborsku proceduru uputile prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova te koristi li ih HDZ za vlastite interese umjesto na korist građana.

  Čelnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je novinarima kako su uputili inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi nepravilnosti u radu agencija, prije svega Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, koje se bave europskim poslovima i za koje smo, ustvrdio je, nedavno saznali da su djelovali pod pritiscima.

  “Afera Gabrijele Žalac, članice Predsjedništva HDZ-a, i Tomislava Petrica, člana HDZ-a, koji su umjesto za korist građana odlučili europska sredstva iskoristiti za privatan interes, pokazuju da imamo ozbiljan sistemski problem s europskim fondovima”, poručio je Grbin.

  Ta i druge afere, istaknuo je, pokazuju da u Hrvatskoj postoji ozbiljan problem s korištenjem više ne samo hrvatskih sredstava, nego i s korištenjem sredstava poreznih obveznika iz čitave Europske unije “koja se povlače da bi se pojedinci povezani s HDZ-om obogatili”.

  Naglasio je kako je očito da pravosudna tijela, poput DORH-a, svoj posao ne rade dobro te da im u tome treba pomoći.

  Jedna je pomoć, kazao je Grbin, došla izvana, iz Ureda europskog javnog tužitelja, druga su hrvatski mediji koji uvelike odrađuju posao policije i DORH-a, a da treća pomoć mora biti Hrvatski sabor koji će shvatiti da je ovakva istraga potrebna.

  “Moramo utvrditi postoje li politički pritisci na tijela koja bi trebala biti neovisna poput SAFU-a i ima li zlouporabe političkih, prijateljskih i drugih veza te postoji li, i u kolikoj mjeri se može spriječiti, izvlačenje novca iz europskih fondova u privatne svrhe.

  “Afera Softver imat će posljedice ne samo za one koji su uključeni, nego i za Hrvatsku jer novac koji se dobije iz EU, a za koji se kasnije utvrdi da je bio predmet kaznenih djela, morat će biti vraćen i Hrvatska će taj novac izgubiti”, istaknuo je.

  Dodao je da bismo u godinama pred nama trebali izvući 22 milijarde eura, a pitanje je koliko ćemo to s ljudima poput Žalac, Petric i ostalim HDZ-ovim poslušnicima na ključnim mjestima uspjeti.

  Grbin je pojasnio kako očekuje da će ova inicijativa biti uvrštena u dnevni red sjednice Sabora najkasnije sljedeći tjedan, najavivši da će oporba, ako HDZ-ova većina ne bude htjela taj prijedlog staviti prije na raspravu, istekom roka od 60 dana osigurati da se o tome raspravlja i odlučuje.

  U slučaju korupcije nema lijevih i desnih, ima samo korumpiranih i onih koji se protiv korupcije bore, ustvrdio je i dodao kako Vladino pozitivno mišljenje na izvješće DORH-a za 2020. pokazuje da nerad te institucije itekako odgovara.