SDP u saborsku proceduru uputio prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće

  SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće kojim predlažu legalan i besplatan pobačaj dostupan u svim bolnicama, kao i besplatnu kontracepciju za sve žene. O navedenom su na konferenciji za medije govorili saborska zastupnica Sabina Glasovac i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

  “Ovo nije zakon kojim se promovira pobačaj. Ovo je zakon koji rješava jedno bitno pitanje – pitanje zdravstvene zaštite. Pobačaj je vrlo često mnogim ženama zadnje rješenje, ali on je hrvatska realnost i odgovorna država mora učiniti sve što je u njezinoj moći da ženama osigura primarnu zdravstvenu zaštitu”, poručila je Sabina Glasovac obrazlažući prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće, koji je SDP uputio u saborsku proceduru, a o kojem će danas zastupnici raspravljati.

  Podsjetila je kako je Ustavni sud naložio Vladi da u roku dvije godine donesene novi Zakon o prekidu trudnoće.

   

  Ženama koje nemaju izbor treba omogućiti pravo na izbor.

  Ovaj prijedlog Zakona o prekidu trudnoće nije promocija pobačaja, već zadnje rješenje. Žene u 21. stoljeću imaju pravo odlučivati o svom tijelu i reproduktivnom zdravlju. Pobačaj mora biti dostupan u svim bolnicama koje imaju odjele ginekologije i porodništva, a svaka bolnica mora imati i dovoljan broj liječnika koji nisu pod institutom priziva savjesti. Pobačaj i kontracepcija moraju biti besplatni, jer današnja praksa visokih cijena mnogim ženama ga čini nedostupnim. Osobiti naglasak pridajemo edukaciji mladih o spolno odgovornom ponašanju koja mora biti uvrštena u obrazovni sustav.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 5. veljače 2020.

   

  “U ožujku prošle godine istekao je taj rok i Vlada nije učinila apsolutno ništa, nikakav napor da osuvremeni Zakon o pobačaju, a niti da ga učini primjenjivim. Naime, u tom zakonu postoje stavke koje su naprosto neprimjenjive, primjerice kazne su izražene su dinarima, samim time nisu naplative,” istaknula je poručivši kako sadašnji Zakon o pobačaju datira još iz davne 1978. godine. 

  “Mnogi ga nazivaju liberalnim jer omogućava u određenim uvjetima i određenim specijaliziranim ustanovama ženama medicinski prekid trudnoće. No, budimo realni i potpuno iskreni – u Hrvatskoj je pobačaj zakonski legalan, međutim, on ni na koji način nije dostupan i besplatan,” poručila je Glasovac.

  Stoga SDP svojim zakonskim rješenjem predlaže legalan, besplatan pobačaj dostupan u svim bolnicama, kao i besplatnu kontracepciju. Predlaže se da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna i pravodobna u svim ustanovama.

  “Naprosto smatramo da je pravo žene u 21. stoljeće odlučivati o svojem tijelu i reproduktivnom zdravlju, bez da ulazimo u razloge zašto se našla u nekim nepovoljnim životnim okolnostima. Pobačaj ne bi smio biti kontracepcija i nitko ga ne bi smio tako percipirati, ali ako do njega dođe, država mora štititi zdravlje svih žena,” rekla je SDP-ova zastupnica dodavši kako mnogim ženama u Hrvatskoj ta usluga nije dostupna jer se plaća.

  “Cijena je između 1800 i 3500 kuna. S druge strane, što je još i veći problem, postoje bolnice u Hrvatskoj koje tu uslugu ne pružaju, odnosno ženama uskraćuju medicinsku skrb zbog posebnih uvjerenja liječnika,” poručila je naglasivši kako je u Hrvatskoj vrlo nizak postotak korištenja kontracepcije.

  “Najbolja prevencija neželjenih trudnoća, uz kontracepciju, mora biti edukacija i na tome se inzistira u ovom zakonu. Predlažemo da resorni ministar s ministrom obrazovanja propiše jasne edukativne preventivne programe i provođenje u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama,” kazala je Glasovac dodajući kako zakonom propisuju i stroge kazne za one ustanove koje odbiju i ne osiguraju pružanje ove medicinske usluge ženama.

  Zakonom propisuju, nadalje, i dostupnost svima manje invazivne metodu – medikamentozni pobačaj.

  “On u ovom trenutku nije dostupan u svim javnim ustanovama, samo u Rijeci i Puli, a mi inzistiramo da sve žene imaju jednaka prava, bez obzira gdje žive. Radimo posao Vlade, ako neće Vlada, mi ćemo. Ne radimo to zbog sebe nego zbog svih žena u Hrvatskoj. Ako je zakonom nešto propisano, onda to mora biti i dostupno,” istaknula je Glasovac.

  Među rješenjima koja SDP predlaže jest i da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

   

  (tekst: 24 sata/foto: Patrik Macek, Pixsell)