SDP traži uvođenje dobrovoljnog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori

  Klub zastupnika SDP-a uputio je prijedlog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori u saborsku proceduru. Glavni razlog je olakšanje poslovanja našim poduzetnicima, a preko 90 posto njih želi da imaju mogućnost dobrovoljnog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

  “Pozicija u kojoj se Hrvatska gospodarska komora nalazi u zadnjih 15 godina je takva da je ona isključivo teret našim poduzetnicima i da od nje nema velike koristi. Dali smo šansu Komori u ove dvije godine od uhićenja Nadana Vidoševića i ustoličenja novog predsjednika HGK Burilovića da se sami restrukturiraju, ali oni u tome nisu uspjeli. Vidimo da u protekle dvije godine nisu povećali ni vlastite prihode niti su značajno smanjili opterećenje gospodarstvu”, poručili su saborski zastupnici SDP-a Gordan Maras i Damir Mateljan.

  Kao drugi razlog za izmjene zakona, Maras je naveo da je HGK politički instrument stranaka preko kojeg se neki davno zaboravljeni političari iz devedesetih ponovno vraćaju na scenu. “Vidjeli smo jučer da je u organizaciji HDZ-a Ivić Pašalić postao ponovno relevantna figura na društvenoj sceni kroz Hrvatsku gospodarsku komoru. HGK je postala i ostala politički instrument HDZ-a za afirmaciju određenih ljudi koje smo već odavno zaboravili, a sada se vraćaju na svjetla pozornice. Ne treba pritom zaboraviti i da je predsjednik Komore Burilović bio politički aktivist HDZ-a u Vinkovcima prije nego što je postao predsjednik HGK i da nije imao relevantno iskustvo za to mjesto, ali ga to nije spriječilo da uz pomoć HDZ-a postane to što je postao”, rekao je Maras.

  “Mnogi govore da bi Hrvatska gospodarska komora bila ugrožena ako poduzetnici ne bi imali obvezu biti članovi, što mi smatrao neistinom jer HGK ima preko 300 milijuna kuna imovine i naplaćuje određene javne ovlasti koje joj je zakonom država prepustila. Tako da ima neke svoje vlastite prihode i veliku imovinu te s određenim razumnim i racionalnim poslovanjem i nuđenjem novih usluga, Komora bi normalno funkcionirala”, istaknuo je Maras i upozorio na ponovno povećanje broja zaposlenih u Komori te usporedio HGK koja ima 500 zaposlenih sa slovenskom komorom koja ima 50 zaposlenih i normalno funkcionira.

  “S obzirom na to da se nisu uspjeli restrukturirati sami, ovim Zakonom pomoći ćemo im da se okrenu tržištu i zahtjevima korisnika te da žive od toga što im netko na tržištu želi platiti”, zaključio je Maras i poručio da očekuje podršku Mosta jer je ovo bio jedan od njihovih zahtjeva u pregovorima i rekli su da su spremni podržati svaki prijedlog koji ide u smjeru reformi i kvalitetnih rješenja koja će olakšati poslovanje gospodarstvu i građanima.

  Na kraju je zastupnik Mateljan istaknuo da bi se prihvaćanjem ovog zakonskog prijedloga smanjili parafiskalni nameti i ukupno 140 milijuna kuna više bi ostalo poduzetnicima.

  Prijedlog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori