SDP upozorava: Premijer je odgovoran za propuste oko reforme obrazovanja

    Nakon što je nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas otvoreno priznala da ne zna tko je autor Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja i da se „nada“ da će u rujnu imati novi Akcijski plan, nakon što se pokazalo da premijer Andrej Plenković ne prati rad Posebnog stručnog povjerenstva, cjelokupnoj hrvatskoj javnosti se razotkrilo da se balon obećanja koji su samouvjereno davali predstavnici Vlade nakon sklapanja koalicije HDZa i HNSa ispuhao već nakon mjesec dana.

    „Nedopustivo je da se Andrej Plenković sakriva i da ne odgovara zbog propusta oko Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, ali i cjelokupne štete koja se čini obrazovnom sustavu od kada je postao premijer. Sa zabrinutošću pratimo manevre oko obrazovanja. Pokazuje se da je bilo točno ono što smo naglašavali: paradno isticanje „nove“ Plenkovićeve vlade da je izbor Blaženke Divjak dokaz posebne brige za obrazovanje, samo je bila kost bačena javnosti da bi se prikrile problematične odluke oko Agrokora, javnih poduzeća i nedostatak ozbiljne reforme u gospodarstvu. Ova Vlada i dalje pokazuje da ne misli ozbiljno riješiti problem propadanja obrazovnog sustava.“, stav je predsjednika SDP-a, Davora Bernardića.

    SDP će nastaviti pratiti (ne)rad na provedbi Strategije i upozoravati na propuste koji dovode u pitanje ostvarivanje najvažnije hrvatske reforme, a istovremeno će u sredinama u kojima obnaša vlast provoditi sve one mjere koje su u nadležnosti lokalne samouprave. Savjet SDP-a ujedno će pripremiti podlogu za provođenje Strategije od trenutka kada ponovo preuzme Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

    Neven Budak, predsjednik Savjeta SDPa za predškolsko i školsko obrazovanje, naglašava:
    „Postupak u vezi s Akcijskim planom provedbe Strategije pokazuje potpuno nerazumijevanje cijelog procesa od strane većine uključenih. Akcijski plan podrazumijeva razradu provedbe mjera predviđenih Strategijom, a ne njihovo brisanje, preradu i dodavanje. Nakon što je voditeljica Posebnog stručnog povjerenstva priznala da jedino ona stoji iza prijedloga Akcijskog plana koji je nastao bez znanja Povjerenstva, morala je dati ostavku ili biti smijenjena. Kako je Povjerenstvo podređeno predsjedniku Vlade, odgovornost za taj propust, kao i za daljnje gubljenje vremena na provedbi Strategije, snosi premijer osobno.“