SDP Zagreb: Tražimo hitni pregled statičara zagrebačkih školskih zgrada

  U četvrtak su konferenciju za medije održali predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić i vijećnica Lara Kvesić, a govorili su na temu stanja odgojno-obrazovnih ustanova u Gradu Zagrebu nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. Gordan Maras zatražio je da statičari u roku od predstojećih pet dana pregledaju zgrade zagrebačkih škola i dječjih vrtića i utvrde jesu li, nakon potresa od priie dva tjedna, sigurne za održavanje nastave koja počinje u ponedjeljak.

  Želim da u ponedjeljak na oglasnim pločama u školama, pogotovo u Donjem i Gornjem gradu roditelje dočeka ovjereno rješenje statičara da su zgrade sigurne i učenici u njima, rekao je Maras na konferenciji za novinare pred zagrebačkom Gradskom skupštinom.

  Neka nas ne lažu gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić da su statičari pregledali školske zgrade, jer nisu, rekao je Maras dodavši da to potvrđuju deseci mailova koje je dobio  od ravnatelja škola koji su zatražili preglede zgrada, ali bez rezultata.

  Vjerojatno se neki roditelji neće odlučiti slati djecu u škole koje nisu sigurne, a s druge strane ostaviti ih kod kuće u situaciji kada se svakodnevno može očekivati novi potres također nije ugodna situacija, rekao je Maras.

  Razumijem zabrinutost roditelja i nevjerojatna mi je neempatija gradonačelnika Milana Bandića i gradskih službi koji u ovoj situaciji ne daju gotovo nikakva rješenja, poručio je.

  Upozorio je kako je poseban problem dolazak učenika do škole, a govoriti kako nije potrebno napraviti sigurne prolaze može samo osoba koja se oslanja na Božju pomoć da se ništa neće dogoditi.

  No, nismo birali nekoga na čelo grada da bismo uzdali u sreću, nego da radi za građane, istaknuo je Maras ocjenivši kako je prekinuta veza gradonačelnika Bandića i realnosti. Stoga odmah treba omogućiti i siguran prolaz djece do škola i vrtića, naglasio je.

  Upitao je premijera Andreja Plenkovića, gradonačelnika Bandića i v.d. predsjednika Fonda za obnovu Zagreba nakon potresa Damira Vanđelića kada će početi obnova Zagreba koji se ne obnavlja i trenutno je u stand by modu.

  Očito je da čekamo da Bandić i HDZ zajedno s njime odu s pozicije kako bi krenula obnova u gradu. Tražimo da se omogući sigurnost našim sugrađanima koju trenutno nemamo, poručio je Maras.

   

  Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić najavio je kako će u Skupštini predati prijedlog zaključka o stanju u odgojnoobrazovnim ustanovama u Gradu Zagrebu nakon potresa 28.i 29. prosinca prošle godine.

  Tražimo popis odgojnoobrazovnih ustanova koje su pretrpjele matreijalnu štetu i koje nisu sigurne za uporabu. Također tražimo izvješće o stanju u odgojnoobrazovnim objektima u izgradnji, kao i u visokoškolskim ustanovama, rekao je Mišić.

  Pozvao je predsjednika zagrebačke Gradske skupštine da ne odugovlači sa sazivanjem skupštinske sjednice, jer građani grada Zagreba nemau vremena čekati.