SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu produženje moratorija na ovrhe

  Čelnici SDP-a i Zeleno-lijevog bloka Peđa Grbin i Tomislav Tomašević rekli su u srijedu da su u hitnu saborsku proceduru uputili zaključak kojim bi se obvezalo Vlada na produženje moratorija na ovrhe koji je na snazi do 18. listopada te prijedlog izmjena ovršnog zakonodavstva.

  Tomašević je izjavio da predlažu izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakon o interventnim mjerama u ovršnim postupcima dok, ‘traju ove posebne okolnosti’ kako bi se produžio moratorij sve dok se ne izmijeni Ovršni zakon. Cilj je da se bolje zaštite dužnici. Tako predlažu vremensko ograničavanje računa dok se ne utvrdi plan otplate dužnika i mnoge druge socijalne osigurače kojima će se poboljšati zakon.

  “Moratorij na ovrhe je uveden zbog ovih izvanrednih okolnosti koje nisu prestale. Imamo 35 tisuća nezaposlenih više u rujnu ove godine u odnosu na prošlogodišnji. Potpuno su zapanjujuće informacije javnih bilježnika da se većina dugovanja od 170 tisuća novih prijedloga za ovrhu, koji su pristigli od početka moratorija, odnosi na neplaćanje režija za vodu struju i plin, odnosno, osnovne egzistencijalne potrebe građana”, rekao je Tomašević.

  Dodaje da se ‘već vidi veliki socijalni tsunami i katastrofu’ koji se sprema velikom broju građana ako se ne produži moratorij.

  Moratorij je uveden zbog socijalne i ekonomske situacije, koja ne samo da nije prestala, nego je sve veća; pooštravaju se mjere i čekaju se novi problemi, nove mjere i ova ograničenja za gospodarstvo i još veći broj nezaposlenih i zato nema nikakvog smisla da se sada ukida ovaj moratorij, ocijenio je Tomašević.

  Ustvrdio je da je Vlada tijekom šest mjeseci moratorija imala vremena izmijeniti Ovršni zakon, ali nije ništa učinila.

  Grbin je napomenuo da je situacija s bolešću COVID-19 mnogo lošija nego prije šest mjeseci kada su Hrvatski sabor i Vlada donijeli odluke o moratoriju.

  Ništa u međuvremenu nije otišlo nabolje, dapače, u odnosu na vrijeme kada smo donosili odluku o moratoriju danas imamo osam puta više zaraženih dnevno, rekao je.

  “Vlada točno šest mjeseci nije učinila ništa, a prije mjesec dana pitao sam premijera što misli učiniti po ovom pitanju, ali mi nije odgovorio tada, ni u međuvremenu. Upravo zbog toga, danas, kada je jasno da Vlada ne misli poduzeti ništa, brinuti o standardu svojih građana i ne namjerava im pomoći, naša dva kluba su odlučila ići s ovim prijedlogom”, kazao je Grbin.

  “Ako postoji politička volja, mi ovaj zakon možemo donijeti već u petak. Sutra možemo dopuniti dnevni red, raspraviti zakone i petak donijeti odluke koje će olakšati život građanima, ali osigurati i Vladi i Saboru dovoljno vremena za donošenje kvalitetnog Ovršnog zakona”, smatra Grbin. Napominje kako poziva Vladu da zajedno donesu ovu odluku kao što su i prije šest mjeseci.