Bernardić: Ako si za Europu, onda si za antifašizam

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u povodu Dana Europe i Dana pobjede nad fažizmom izjavio je kako treba zabraniti fašističke, nacističke i ustaške simbole te pozvao sve hrvatske stranke da se izjasne oko antifašizma uz poruku “Ako si za Europu, onda si za antifašizam”.

  “Treba podsjećati da je antifašizam temelj moderne i slobodne Europe i temelj hrvatskog Ustava. Dan pobjede nad fašizmom slavi se i kao Dan Europe. Zato je iznimno važno da se sve stranke u hrvatskoj izjasne jesu li za fašizam ili za antifašizam, odnosno da se izjasne oko antifašizma.”

  Istaknuo je da su neprihvatljive i skandalozne izjave Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića i sličnih, koji bi antifašizam htjeli izbaciti iz Ustava, te dodao je stav SDP-a da nacističke, fašističke i ustaške simbole treba zabraniti, tako i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’.

  Cijelu izjavu pogledajte OVDJE.

   

  Predsjednik Bernardić i ove je godine nazočio Svečanoj akademiji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske kako bi odao počast svima koji su u Drugom svjetskom ratu ustali protiv zla i borili se za slobodu, solidarnost i pravdu.

  Ocijenio je da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlaskom u Bleiburg na dane sjećanja na poginule u Drugom svjetskom ratu poslala pogrešnu poruku te se svrstala na stranu ekstremne desnice koja želi zatrti vrijednosti antifašizma, što se, dodao je, ne smije dopustiti u 21. stoljeću.

  “Volio bih da se Hrvatska okrene budućnosti, ali to ne može dok god postoje snage koje na taj način relativiziraju fašizam i dok postoje vladajući koji na to okreću glavom zato jer im je neugodno”, rekao je te pozvao sve stranke u Hrvatskoj da se jasno izjasne oko antifašizma uz poruku “Ako si za Europu onda si za antifašizam, ako nisi za antifašizam, nisi za Europu”.

  Što se tiče afere SMS, Bernardić je pozvao Milijana Brkića da kaže tko točno stoji iza toga.

  “Mislim da cijela Hrvatska vidi da HDZ zloupotrebljava obavještajni sustav za unutarstranačke obračune. Umjesto da se koristi za zaštitu građana i borbu protiv korupcije, oni taj represivni sustav koriste za obračune između sebe”, ocijenio je, dodavši da je HDZ-ov model vladanja neprihvatljiv.

  Upitam što misli o kući ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, rekao je da je riječ o silnim kvadratima i silnim mlilijunima kuna.

  “Od kud taj novac? Pozivam Poreznu upravu, Ured za utvrđivanje porijekla imovine da pogledaju kakva je veza između tvrtke koja je gradila njegovu kuću gradila i njega. Poznato je da je ta tvrtka obavljala poslove za županiju baš dok je bio župan”, istaknuo je Bernardić, poručivši da ne zna je li tvrka koja je radila za županiju doista gradila i kuću.

  “Ako je tvrtka koja je radila za županiju radila i kuću, ne znam je li to točno i to treba provjeriti, ali ako je, onda je riječ o opasnom sukobu interesa i nezabilježenoj korupciji”, zaključio je.

   

  (izvor: HINA/SDP)