Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom V. Škulić upozorava: Malo se učinilo

  Izvor: Hina

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom SDP je, ističući kako u Hrvatskoj živi oko 13 posto stanovništva ili pola milijuna osoba s invaliditetom kojima je potreban osobni asistent, poručio da je od ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom prošlo više od deset godina, a za njihovu se dobrobit malo što učinilo.

  invaliditetom

  Istaknuto je i da se postotak osoba s invaliditetom i povećao zbog iseljavanja iz Hrvatske, pa sada čak prelazi 13 posto stanovništva.

  Predsjednica SDP-ovog savjeta za osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te bivša saborska zastupnica Vesna Škulić istaknula je da je više od deset godina prošlo od ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a do sada “niti jedno ministarstvo nije napravilo projekciju troškova ili aktivnosti pa tako se nije ni riješilo pitanje osobne asistencije”.

  “Sabor je na ‘Dan osoba s invaliditetom’ poslao jasnu poruku jer od klubova zastupnika samo je SDP progovorio o osobama s invaliditetom, o pola milijuna sugrađana koji žive na donjoj granici siromaštva. Nasuprot tomu u Vladi se potpisuje se licemjeran ugovor o trogodišnjem financiranju instituta osobne asistencije. Licemjerno, jer projekt osobni asistent traje od 2007. godine, a još uvijek je pilot projekt unutar kojega osobe s invaliditetom imaju asistenta 80 sati mjesečno, a ne uključuje vikend ni praznike”, kazala je Škulić.

  MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

  [MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM]Vesna Škulić: "Nitko osim kluba SDP-a nije govorio o današnjem Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, o preko pola milijuna svojih sugrađana koji žive ispod granice siromaštva. Jako je licemjerno, kada govorimo o inkluziji osoba s invaliditetom, da one nemaju pravo na osobnu asistenciju vikendom ili praznicima. Hrvatska je upozorena od strane Komisije za praćenje provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom da ne radi dobro na području uključivanja osoba s invaliditetom u društvo, počevši od rane dijagnostike, obrazovanja i zapošljavanja." Andrea Veljača: "Tužno je da udruge civilnog društva moraju aplicirati svojim programom na natječaje kako bi dobile sredstva od države da mogu raditi posao države i pomagati osobama s invaliditetom. Ne možemo reći da imamo sustav kad u Zagrebu imamo 2 videća pratitelja na 1190 slijepih osoba. Također, potrebno je pristupiti natječaju s projektnom dokumentacijom da bi se eventualno dala sredstva za financiranje udžbenika iz kojih slijepa djeca jedino mogu učiti."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 3. prosinca 2018.

  Pojasnila je da je to u prosjeku tri sata pomoći dnevno, što je nekim osobama dovoljno, dok bi drugim trebala cjelodnevna pomoć. Napomenula je kako i u školstvu nedostaje osobnih asistenata kao i pomagača u nastavi.

  Upozorivši da je udrugama civilnog društva prepušteno da se javljaju na natječaje i rade posao države, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača je naglasila kako država mora preuzeti brigu za osobe s invaliditetom.

  “Nemamo sustav jer, primjerice u Zagrebu imamo dva videća asistenta na 1190 slijepih osoba” istaknula je Veljača te navela nedostatak materijala za edukaciju kao što su knjige pisane na Brailleovom pismu. Problem je i vrlo nizak broj osoba s invaliditetom koje su ušle u sustav rada”, rekla je upozoravajući da se time one isključuju iz društva.