Socijaldemokratski forum žena apelira na postavljanje spomen ploče ispred Općinskog suda u Zagrebu

  “Danas smo ovdje došli zadržati sjećanje na žrtve rodno utemeljenog nasilja, tri žene koje su ubijene ovdje na Općinskom sudu 1999. godine”, istaknula je na početku današnjeg obraćanja medijima predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Maja Sporiš te dodala kako je stopa nasilja u Hrvatskoj izuzetno visoka, a istraživanja kažu kako se dnevno policiji prijavi 29 slučajeva nasilja.

  “Zahtjevi Socijaldemokratskog foruma žena i SDP-a idu u pravcu da se moraju izdvojiti ozbiljna sredstva provedbu Istanbulske konvencije. Kako bi ta potrošnja i implementacija Istanbulske konvencije bila transparentna tražimo da se pri kreiranju državnog proračuna za 2020. posebno izdvoje sredstva za provedbu Istanbulske konvencije”, izjavila je Sporiš te zaključila kako se aktivnosti i mjere koje se planiraju provoditi trebaju specificirati da bi se mogao pratiti utrošak primjene konvencije, jer ovakvo stanje nije održivo.

  NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  [NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA]Maja Sporiš: "Došli smo odati počast žrtvama rodno utemeljenog nasilja, trima ženama koje su 1999. ubijene samo zato što su žene. Nažalost, ovdje nema nikakvog znaka da je u ovoj zgradi počinjen takav zločin. Apeliramo da se uredi spomen ploča, kako bi se primjereno mogao izraziti pijetet žrtvama."Davor Bernardić: "Nažalost svjedoci smo da je u Hrvatskoj nasilje u porastu. Istanbulska konvencija se ne provodi, još uvijek nema skloništa za žene u svakoj županiji, nema obećane SOS linije za prijavu nasilja, nedostaje stručnjaka, a o propustima sustava da i ne govorim. Potrebno je što prije osigurati sredstva za provedbu Istanbulske konvencije."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Nedjelja, 22. rujna 2019.

   

  “Nažalost, ispred suda nema nikakvog znaka da je u ovoj zgradi počinjen ovakav strašan zločin, iako zbog njega obilježavamo ovaj dan. Socijaldemokratski forum žena SDP-a apelira da vlasti grada Zagreba ovdje urede jedno primjereno mjesto i da postave spomen ploču, kako bi se dostojanstveno mogao izraziti pijetet žrtvama,“ rekla je Sporiš.

  “Svjedoci smo da je nasilje u Hrvatskoj u porastu, nasilje prema svima onima koji su drugi i drugačiji po bilo kojoj osnovi ili onima koji su slabiji, a u Republici Hrvatskoj su to u pravilu gotovo uvijek – žene”, upozorio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić te naglasio kako još uvijek nema skloništa za žene u svakoj županiji, nema obećane sos linije za prijavu nasilja, a nedostaje stručnjaka i edukacija.

  “Ovim tempom Istanbulska konvencija će se implementirati tek za 10 do 15 godina. Nama u SDP-u to je potpuno neprihvatljivo i zato inzistiramo na izmjeni zakonodavstva i na ulaganju u sve potrebne projekte koji će osigurati provođenje Istanbulske konvencije i zaštitu žena od nasilja”, rekao je Bernardić te zaključio kako je to apsolutni prioritet u zemlji u kojoj je nasilje u rapidnom porastu.