Socijaldemokratski forum žena SDP-a slavi svoj 25. rođendan

  Drage kolegice, drugarice, sestre,

  Sretna nam 25. godišnjica postojanja i djelovanja Socijaldemokratskog foruma žena, uz našu devizu, koju sadrži i naziv našeg prvog Programa:

  Uzimamo ono što nam pripada – pola neba, pola zemlje, pola moći!

  8. siječnja 1995. godine osnovan je Socijaldemokratski forum žena SDP-a. Iza nas je 25 godina neprekidnog djelovanja, rada i zalaganja za bolji položaj žena u Hrvatskoj i žena uopće. U ovih 25 godina neumorno smo promicale socijaldemokratske vrijednosti, vrijednosti po mjeri svih ljudi, vrijednosti nediskriminacije, rodne ravnopravnosti, jednakosti, uključivosti i tolerancije.

  Prva predsjednica SDFŽ-a SDPH, Željka Antunović i tadašnje rukovodstvo su, u listopadu 1996. godine na Skupštini Foruma, donijele i prvi Program Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, tekst čiji sadržaj, bez obzira na protek vremena, inspirira i živi i danas, a počinje odlomkom:

  „Žene i muškarci rađaju se ravnopravni. Podređeniji položaj žene nije uvjetovan njenim biološkim određenjem, već kroz povijest naslijeđenim predrasudama i netolerancijom. Stoga u Hrvatskoj državi i društvu žene moraju djelovati neposredno i zajedno s muškarcima graditi bolje društvo. To se neće dogoditi izvana – to žene moraju vlastitim djelovanjem izboriti.“

  U ovo dvadesetpetogodišnje razdoblje utkano je puno rada, puno ljubavi, zajedništva i ono bilježi važna postignuća. Naš rad, iako primarno politički, uključivao je i humanitarno i edukacijsko djelovanje. Našim radom činile smo ovu zemlju i naše društvo boljima, humanijima i osvještenijima, a žene osnaženije i spremnije za uključivanje u političke procese. I u najizazovnijim vremenima progovarale smo o teškoćama s kojima se susreću žene, kreirale rješenja, bile glasne i uporne u svojoj borbi. I u najizazovnijim vremenima Forum je bio svjetla točka mira, sklada, sloge i ustrajnosti, što je i zajamčilo naš opstanak. Tim putem nastavljamo i nadalje. Forum je snaga SDP-a!

  Maja Sporiš, predsjednica SDFŽ SDP-a