Šopanje Hrvatske sedativima može biti opasno po život

  Osim o aferi Agrokor i upletenosti ministra Marića, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u intervjuu za Media servis govorio je i o radu Vlade, stanju u SDP-u, Titovom trgu u Zagrebu.    S Bernardićem je razgovarala Lana Ružičić…

  Ljudi su nezadovoljni stanjem u zemlji, brojni su iselili, brojni razmišljaju io odlasku, ostali jedva krpaju kraj s krajem. Pa kako to da je HDZ i dalje najjača stranka u Hrvatskoj, pitali smo Bernardića. Građani su umorni od izbora i političkih svađa, odgovara. “Vjerojatno Plenkovićeva retorika sedativnog djelovanja možda u građanima izaziva umirujuće djelovanje. No, situacija je krajnje ozbiljna i šopanje sedativima nije dobro kad je Hrvatskoj potreban ozbiljan lijek. Šopati Hrvatsku sedativima može biti opasno po život”.
  Agrokor, INA, zaustavljena obrazovna reforma, nabrajao je čelnik SDP-a goruće hrvatske probleme koje Vlada nije riješila. “Pa vidite da nisu u stanju skinuti jednu ploču. O čemu mi pričamo”, zapitao se.

  Kaže da je SDP spreman na izbore i da neće dopustiti da ponovno, treći put, gledamo loš film. “Hrvatska još uvijek vozi na gorivo koje je ostavila SDP-ova Vlada, to je svima u Hrvatskoj jasno. No tog goriva polako nestaje”, upozorava.

  Vjeruje da će stranka Anke Mrak Taritaš preuzeti birače koje je zbog nemoralnog saveza s desnicom izgubio HNS. Ne misli da će i SDP-u oteti glasove i uvjerava da je njegova stranka ostala čvrsto na ljevici. Bez jakog SDP-a nema promjene vlasti, rekao je Bernardić, a na opasku da SDP nije jak, odgovara – bit će. Priznaje da imaju unutarstranačkih problema, ali kaže da se radi na konsolidaciji stranke. Neke je bukače neutralizirao, a vratio je prilično glasnu kritičarku Aleksandru Kolarić. Spekulira se da mu radi o glavi i puca čak na njegovu fotelju.

  “Nikog se ne bojim. Ja sam više čovjek koji čvrsto stoji na nogama i kreće se po terenu, nego sjedi na fotelji, pa meni fotelja ništa ne predstavlja”, rekao je. Rezultat na lokalnim izborima nije fantastičan, ali nije potop, kaže Bernardić i najavljuje kazne za odgovorne. Na pitanje koga će kazniti u Zagrebu i hoće li kazniti sebe, odgovara: “Ne bježim od odgovornosti, ali prvi put smo bili u ozbiljnoj prilici za pobjedu, to nije mali rezultat. Unutarstranački izbori su pred nama”, rekao je.

  Glupošću je nazvao napise da je s Milanovićem dogovorio pakt o nenapadanju, ali potvrđuje da s njim komunicira. Komunicira i s bivšim bliskim suradnikom, Milanom Bandićem, ali jasno ponavlja da je koalicijom s Hasanbegovićem i Esih pustio ekstremnu desnicu u srce Zagreba. Je li nakon ukidanja Trga maršala Tita, sljedeći korak ukidanje ulica Nikole Tesle, Vladimira Nazora, Ivana Gorana Kovačića, pita se Bernardić. “To vam je kao trojanski konj, kad jednom pustite trojanca – nema Troje”.

  Na pitanje hoće li jednog dana, kad i ako osvoje vlast u metropoli, vratiti Tita, Bernardić je rekao da još uvijek vjeruje u razum. Ne vjeruje da bi si Bandić dopustio da ostane upamćen po promjeni Titova imena. Dodao je da će ostati upamćeno da se hrvatska diplomacija nije proslavila na pitanju arbitraže u graničnom sporu sa Slovenijom. Što očekuje od sutrašnjeg sastanka premijera Plenkovića i Cerara? “Hrvatska se tu ne smije dijeliti. Očekujem da Plenković pokuša uvjeriti Cerara da je nastavak razgovora u interesu obje zemlje i u tome ima moju podršku”.

  Na kraju smo ga pitali kamo će na godišnji odmor. Par puta po par dana na neki hrvatski otok, odgovara Bernardić i objašnjava da ne voli dug odmor, a voli onaj aktivan. “Nema odmora dok traje obnova”, našalio se na kraju intervjua za Media servis.