Stanje ljudskih prava u zadnje dvije godine pogoršano

Stanje ljudskih prava pogoršano je u zadnje dvije godine, nasilje i netolerancija rastu, a SDP svojom konferencijom o ljudskim pravima i civilnom društvu danas želi upozoriti na potrebu bolje suradnje organizacija civilnog društva i same stranke.

Predsjednik Ivica Račan, na otvorenju Konferencije, pozvao je na jačanje zajedničkih napora u smislu unapređenja ljudskih prava te jačanje civilnog društva, kao jednog od stupova ravnopravnog demokratskog društva. SDP će se, najavio je, osobito zalagati za unapređenje socijalnih prava građanki i građana Hrvatske.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naglasio je kako promicanje tolerancije i nenasilja, demokratskih standarda i ljudskih prava, ide paralelno s jačanjem institucija civilnog društva koje svaka vlast opredijeljena za zaštitu ljudskih prava mora doživljavati kao partnere.

“Gradsku upravu imate kao istinskog partnera i pozivam vas na zajedništvo, da budemo još socijalno osjetljiviji i pravedniji”, poručio je Bandić okupljenim aktivistima nevladinih organizacija.

Današnja Konferencija bavi se četirima važnim temama: odnosu vlasti i organizacija civilnog društva, socijalnim pravima, jedinicama lokalne samouprave i civilnog društva te o pravu na pristup informacijama: uloga građana u demokratskim procesima.