Stranka Naprijed Hrvatska – Progresivni savez službeno se pridružila SDP-u: “Odsad zajedno nastavljamo proces okupljanja svih progresivnih snaga u društvu”

  Stranka bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska priključila se u četvrtak  SDP-u. I Bernardić i Josipović današnje su potpisivanje sporazuma  ocijenili “početkom okrupnjavanja svih progresivnih snaga u društvu“.

  POTPISIVANJE SPORAZUMA O PRIDRUŽIVANJU

  [POTPISAN SPORAZUM O PRIDRUŽIVANJU]Danas nastavljamo proces okupljanja svih progresivnih snaga u društvu. Potpisali smo zajedničku odluku o pridruživanju stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez SDP-u. Ivo Josipović bio je predsjednik Hrvatske na čiji smo rad i rezultate bili ponosni i zbog čijih se postupaka i odluka naša zemlja nije morala sramiti pred svijetom. Ljudi poput njega, istinski socijaldemokrati, jačaju SDP, a bez socijaldemokracije nema otvorenog, slobodnog, tolerantnog, modernog i progresivnog društva.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 11. travnja 2019.

   

  Treba završiti parcelizaciju ljevice i njezinim okrupnjavanjem oduprijeti se dominaciji desnih stranaka“, poručio je Josipović uvjeren da je danas započeo taj proces koji, kaže, nudi “novi optimizam“.

  Bivši  predsjednik Republike je kazao i kako upravo u SDP-u vidi središe okrupnjavanja lijevih političkih snaga, a ujedinjenje sa SDP-om mu je najlogičniji potez jer su većina članova Naprijed Hrvatska, kaže, socijaldemokrati.

  Josipović je poručio da se u SDP vraća radi okrupnjavanja ljevice, odbacivši nagađanja kako je razlog njegova ambicija da sudjeluje na predsjedničkim izborima.

  “Nismo razgovarali ni o jednoj poziciji pa ni o kandidaturi za predsjedničke izbore”, istaknuo je Josipović nakon što je s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem  potpisao sporazum o udruživanju i priključenju.

   

  Ni Bernardić nije odgovorio hoće li Josipović biti njihov kandidat na predsjedničkim izborima, a o tome će se, kaže, odlučivati nakon euroizbora.

  U SDP-u vidim puno jakih kandidata koji mogu konkurirati na tim izborima. I Josipović, možda (Tonino) Picula, (Zoran) Milanović, Fred Matić. U SDP-u  klupa je toliko široka da imamo velik broj potencijalnih predsjedničkih kandidata. Tko će to biti, odlučit ćemo nakon izbora za Europski parlament“, istaknuo je Bernardić.

   

  Stranku Naprijed Hrvatska, Josipović je osnovao nakon gubitka predsjedničkih izbora 2015. kada je odbio poziv da se vrati u svoju bivšu stranku SDP.

  Sada ta stranka ima oko 1000 članova, no današnje potpisivanje sporazuma ne znači da će oni svi automatski prijeći u SDP, već će svaki član za sebe donijeti odluku o ulasku u novu stranku.

   

  Oni koji prijeđu u SDP-u, kaže Josipović, sudjelovat će u radu stranačkih tijela bez prava glasa do idućih unutarstranačkih izbora kada mogu steći legitimnost za ravnopravno sudjelovanje. Sama stranka Naprijed Hrvatska uskoro prestaje postojati nakon brisanja iz Registra političkih stranaka.

  Čelnik SDP-a Bernardić istaknuo je kako je ponosan što zajedno s Ivom Josipovićem nastavlja borbu za Hrvatsku, “ravnopravnu za sve, a ne samo za neke“.