Tjedan ravnopravnosti: “Prekid trudnoće je legalan, ali nije dostupan”

U povodu Tjedna ravnopravnosti u središnjici stranke u srijedu je održana konferencija za medije  na temu reproduktivnih prava žena. O temi su govorili članica Predsjedništva stranke i kandidatkinja na izborima za EU Parlament Ivana Posavec Krivec te saborski zastupnik i kandidat na izborima za EU Parlament Predrag Fred Matić.

[TJEDAN RAVNOPRAVNOSTI: REPRODUKTIVNA PRAVA ŽENA] Ivana Posavec Krivec i saborski zastupnik Predrag Fred Matić na press konferenciji povodom Tjedan ravnopravnosti zatražili su da se hitno usvoji novi zakon kako bi medikamentozni pobačaj bio dostupan svim ženama i kako bi svi prekidi trudnoće u Hrvatskoj bili besplatni, a kontracepcija dostupna ženama. Na snazi je zakon iz 1978. Vlada nije ispoštovala rok Ustavnog suda za donošenje novog zakona o pobačaju.

Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 6. ožujka 2019.

U Hrvatskoj je prekid trudnoće legalan, ali nije dostupan kao u drugim europskim zemljama, upozorili su u SDP-u u tzv. Tjednu ravnopravnosti koji se obilježava u povodu Dana žena.

Upozorili su da je na snazi zakon iz 1978. kao i da Vlada nije ispoštovala rok Ustavnog suda za donošenje novog zakona o pobačaju te podsjetili da je njihov prijedlog u saborskoj proceduri.

– Tražimo da se hitno donese novi zakon kako bi medikamentozni pobačaj bio dostupan svim ženama, kako bi svi prekidi trudnoće u Hrvatskoj bili besplatni i kako bi kontracepcija bila dostupna ženama, izjavila je među ostalim Ivana Posavec Krivec, članica Predsjedništva SDP-a.