U tjednu ravnopravnosti o LGBT roditeljstvu: “Zakon o udomiteljstvu je diskriminatoran”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je u okviru SDP-ovog Tjedna ravnopravnosti održao sastanak s Ivom Šegotom i Mladenom Kožićem, životnim partnerima te im dao punu podršku u njihovim naporima za udomljavanje djece kao životnim partnerima nakon što je njihov zahtjev odbijen uz obrazloženje da Zakon o udomiteljstvu ne prepoznaje istospolne parove kao obitelj, iako po Zakonu o životnom partnerstvu oni jesu obitelj.

  Razgovaralo se i o njihovom privatnom zahtjevu za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije koji su podnijeli Ustavnom sudu. Bernardić je pozvao Ustavni sud da što prije donese odluku vezano za ovaj slučaj jer pitanja zaštite ljudskih prava ne smiju čekati rješenje pred institucijama godinu dana već se moraju rješavati brzo i pravedno.

  SDP je, uz potporu 33 zastupnika, uglavnom SDP-ova, predao Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenom suglasnosti Zakon o udomiteljstvu s Ustavom, dok su GLAS, IDS i HNS predali prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom.

  Danas sam održao sastanak s Ivom Šegotom i Mladenom Kožićem, parom koji želi udomiti dijete, ali im to nije omogućeno…

  Objavljuje Davor BernardićPonedjeljak, 4. ožujka 2019.

   

  Predsjednik SDP-a Bernardić je istaknuo kako djeca trebaju biti na prvome mjestu, a da istospolni parovi trebaju imati tretman ravnopravnih članova društva po svim pitanjima pa tako i kada je riječ o udomljavanju i posvojenju.

  Bernardić je naveo i kako istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za usvajanje djece te da će SDP biti uvijek protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

  Na sastanku je bilo riječi i o odgovornosti nesposobne ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Murganić koja je i predložila sporni Zakon o udomiteljstvu.