Tonino Picula i Biljana Borzan najutjecajniji hrvatski europarlamentarci

Glavna europska neprofitna organizacija Vote Watch Europe proglasila je Tonina Piculu najutjecajnijim hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu temeljem podataka Influence Indexa 2020. Analiza je koristila podatke i uvide iz jednogodišnjeg razdoblja do kolovoza 2020.

Picula je koordinator vanjskih poslova S&D-a. Izradio je brojna važna izvješća, poput godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore i preporukama za proširenje EU-a na zapadni Balkan. Kao bivši ministar vanjskih poslova Picula posjeduje veliko iskustvo i znanje na polju vanjskih poslova, a trenutno je predsjedatelj međugrupe Europskog parlamenta o morima, rijekama, otocima i obalnim područjima.

“Kao zastupnik, svojim angažmanom stalno se trudim afirmirati pozitivne europske vrijednosti suradnje i solidarnosti u svim temama, od stabilnosti Hrvatskoj i EU najbliže regije zapadnog Balkana, preko tema energetske tranzicije, kako otoka, tako i Unije u cjelini, pa sve do tema odnosa Europske unije i SAD-a. Vjerujem kako i Hrvatska može biti jaka samo u jakoj i socijalnoj EU, koja razumije i pomaže oblikovati svijet oko sebe na pozitivan način, promičući mir, stabilnost i blagostanje. Siguran sam da je ovako visokom rangiranju pridonio i moj rad na konkretnim EU agendama, poput zelene tranzicije, digitalne transformacije, posebice u uspješnoj energetskoj tranziciji hrvatskih otoka, što nas ističe i u EU kontekstu. Drago mi je da je Vote Watch prepoznao moj i angažman mojih najbližih suradnika”, istaknuo je Picula povodom objave Vote Watcha.

Na drugom mjestu nalazi se Biljana Borzan, koja je trenutno na funkciji potpredsjednice S&D-a. Radi se o iskusnoj europarlamentarci koja je odslužila tri mandata, tijekom kojih se usredotočila na propise o medicinskim proizvodima, zaštiti potrošača i ženska prava. Dobitnica je europskog Oscara za ženska prava i ravnopravnost spolova.

Više možete pročitati na LINKU